U dvorani "Srbija" intonirana himna tzv. Kosova, stiglo pojašnjenje iz Džudo saveza RS (VIDEO)

GS
U dvorani "Srbija" intonirana himna tzv. Kosova, stiglo pojašnjenje iz Džudo saveza RS (VIDEO)

ISTOČNO SARAJEVO - Na Balkanskom prvenstvu u džudou, koje se održava u Istočnom Sarajevu, učestvuje oko 150 takmičara, među kojima i takmičari sa tzv. Kosova.

Predstavnici Srbije odbili su učešće na prvenstvu jer su organizatori pozvali i sportiste sa Kosova.

Istočno Sarajevo je proteklog vikenda bilo domaćin seniorskog prvenstva Balkana u džudou, koje se održava u organizaciji Džudo kluba „Famos“ iz Istočne Ilidže.

Kako su ranije najavili organizatori, na prvenstvu učestvuje više od 150 takmičara iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Turske, Moldavije, Albanije i Kosova.

Nakon nastupa kosovskih takmičara, intonirana je himna Kosova.

Tim povodom se oglasio i Džudo savez Republike Srpske. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Povodom malcioznih pisanja pojedinih medija u vezi sa održavanjem Seniorskog Balkanskog prvenstva u džudou u Istočnom Sarajevu, Džudo Savez Republike Srpske kao organizator prvenstva i Džudo klub Famos kao tehnički organizator najoštrije osuđujemo svako politikanstvo i miješanje bilo koje političke partije u sportske manifestacije koje imaju za cilj promociju sporta, zdravih vrijednosti, borbu protiv poroka i stvaranje zdrave nacije. Pored promocije sporta i zdravog života, cilj ovog prvenstva je bio svakako promocija Grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske, koja, kako smo i pokazali, može organizovati i najveća regionalna i evropska takmičenja. Oštro osuđujemo neutemeljene i politički instruisane napade na dobitnike zahvalnica za doprinos u razvoju sporta Grada Istočno Sarajevo, gradonačelnika Ljubiše Ćosića, poslanika Miroslava Vujičića i predsjednika Džudo Saveza Republike Srpske Dražena Subotića. Ovim putem im se izvinjavamo jer smo ih mi kao organizatori iz najbolje namjere, nesvjesni zlih ljudi nesportskog duha, izložili svojevrsnom političkom linču zbog njihovog nesebičnog dugogodišnjeg zalaganja za razvoj sporta sa posebnim akcentom na razvoj džudoa. Obzirom da je glavni problem na održanom prvenstvu Balkana za seniore intonacija i učešće reprezentacije Kosova, dužni smo dati pojašnjenje javnosti. Kosovo je stalna članica Evropske, Svjetske džudo federacije, kao i Međunarodnog olimpijskog komiteta, i kao takvi stekli su pravo učešća na svim takmičenjima u organizaciji gore navedenih institucija. Organizator međunarodnog takmičenja dužan je da se strogo pridržava pravila koje je naložila Evropska i Svjetska džudo federacija. Ukoliko se prekrši pravilo od strane navedenih institucija, organizator takmičenja kao i savez suočiće se sa rigoroznom kaznom koja može biti i isključenje iz Evropske i Svjetske džudo federacije, što bi bilo pogubno za sport i sportiste Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Džudo savez Republike Srpske i Bosne i Hercegovine upoznaće Evropsku i Svjetsku džudo federaciju i tražiti da se inicijatori svih negativnosti na prvenstvu Balkana, za koje imamo dokaze, sankcionišu jer su nanijeli nemjerljivu štetu najuspješnijem sportu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana