U čast herojima: Dan sjećanja u Republici Srpskoj

Srna
Foto: Srna

PETROVO - Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Đorđe Todorov rekao je danas u Petrovu da su Srbi slobodarski i stradalnički narod koji je u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu samo branio svoje.

Todorov je povodom Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske istakao da su Srbi platili veliku cijenu u najtežim godinama u istoriji srpskog naroda.

“Mi smo ovde da negujemo pre svega kulturu sećanja, da niko ne ostane zaboravljen. Mi ne tražimo ništa osim pravde i pravičnosti”, rekao je Todorov novinarima.

Prema njegovim riječima, sa ovog mjesta se šalje poruka saradnje, mira i svega onoga što čini zajednički život na ovim prostorima.

“Srbija je danas ovde u Republici Srpskoj da još jednom pokažemo sabornost, solidarnost sa svim žrtvama, sa svima koji su stradali, ali i sa porodicama koje su izgubile najmilije, kao i sa onima koji još ne znaju ništa o sudbini svojih članova porodice”, naglasio je Todorov.

Kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu danas je, povodom Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, služen parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima.

Republika Srpska, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, traga za još 1.636 lica, od kojih je 1.011 civila, među kojima 312 žena i djece.

Traga se za još 620 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

U Republici Srpskoj se od 2021. godine ovaj dan obilježava 30. avgusta, kada je i Međunarodni dan nestalih ustanovljen u znak sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti i kršenje ljudskih prava.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana