U BiH otvoren put za razvoj balkanskog kalifata

Darko Momić
U BiH otvoren put za razvoj balkanskog kalifata

BANjALUKA - Početni cilj stvaranja Republike Srpske bio je sprečavanje bilo kakve mogućnosti ponavljanja genocida kakav je počinjen nad Srbima u NDH-a tokom Drugog svjetskog rata, a sekundarni cilj bio je očuvanje Jugoslavije, ali kada su Muslimani i Hrvati odbacili Jugoslaviju, cilj se iz očuvanja Jugoslavije promijenio u očuvanje političke i kulturne autonomije i jednaka prava za Srbe u BiH.

 

Ovo se nekoliko puta uz prateće argumente ističe u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine koji je dostupan na veb-stranici Komisije i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, čije dijelove je juče objavio i naš list.

Pored toga, u izvještaju se navodi da je uzajamna netolerancija, pa i mržnja, između svih bivših jugoslovenskih nacionalnosti, posebno između Srba, Hrvata i Muslimana bila prikrivena tokom trajanja jugoslovenske države.

- Dešavanja tokom građanskog rata u BiH otvorila su put razvoju i proširenju savremene regionalne terorističke infrastrukture u srcu Evrope koja predstavlja kamen temeljac takozvanog balkanskog kalifata, čiju operativnu bazu čine mreža “paradžemata”, vehabijska naselja, vojni teroristički kampovi, mreža novih džamija i islamskih škola koja se neprestano povećava, regionalna mreža islamskih nevladinih organizacija i finansijskih institucija i muslimanskih političkih partija - navodi se u izvještaju.

Postmoderna priroda islamskog fundamentalizma, navodi se dalje, koji čini osnovu na kojoj se pravi balkanski kalifat, direktna je prijetnja regionalnoj bezbjednosti i teritorijalnom integritetu Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske, ali i globalnoj bezbjednosti.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih koji je davao tehničku i logističku podršku radu nezavisne međunarodne Komisije kaže da Vlada Srpske nije uticala na sadržaj izvještaja, ističući da o tome svjedoči činjenica da ga nije usvajala, već samo primila k znanju.

- Kada je izvještaj primila k znanju, Vlada Srpske je zaključkom izrazila uvjerenje da će on doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju svih činjenica vezanih za stradanje Srba u Sarajevu, a u tome i jeste njegov značaj. Dakle, da se na pravi način identifikuju istorijske činjenice, a ne onakve kakve je pisao Haški tribunal, a kasnije preuzelo i pravosuđe u BiH - kaže Kojić.

U prilog njegovoj tvrdnji ide i dio izvještaja koji kaže da su gotovo svi počinioci zločina nad srpskim građanima izbjegli pravdu uz aktivnu pomoć bošnjačkih državnih institucija, te da su počinioci zločina nad Srbima često prolazili potpuno nekažnjeno pred međunarodnim sudom, kao i pred sudovima u BiH.

- Pošto je Izvještaj djelo isključivo Komisije i njenih članova, oni će raditi i na njegovom prezentovanju međunarodnoj naučnoj i stručnoj javnosti - kaže Kojić.

Ugledni islamolog, diplomata i jedan od članova Komisije Darko Tanasković nedavno je istakao značaj rada Komisije i izrade Izvještaja.

- Učinjen je značajan korak u smjeru stvaranja preduslova i baze za korigovanje izrazito jednostrane, tendenciozne i nerealne slike o građanskom ratu u BiH, kao i o patnjama i stradanjima pripadnika svih triju naroda tokom njegovog trajanja - ocijenio je Tanasković.

Ravnoteža istine

U izvještaju se navodi da su komunikacijske kampanje koje je osmislila američka agencija Rader i Fin u korist Hrvata i Bošnjaka, a kasnije samo Bošnjaka, predstavljale blokadu Sarajeva kao opsadu polarizujući informacije u dvije kategorije - žrtve (Bošnjaci) i dželati (Srbi).

- Na terenu su stvarne žrtve ovog strašnog rata bili nesrećni ljudi na svim stranama. Povratiti ravnotežu istine bilo je glavno dostignuće ove istražne komisije - navodi se u ovom izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana