U BiH izgraditi infrastrukturu za korištenje gasa kao prelaznog rješenja

GS
U BiH izgraditi infrastrukturu za korištenje gasa kao prelaznog rješenja

U BiH, odnosno Republici Srpskoj treba izgraditi infrastrukturu za korištenje gasa kao prelaznog energenta da bi se lakše prebrodio proces dekarbonizacije, zaključak je panela o mogućnosti korištenja prirodnog gasa kao prelaznog goriva u procesu dekarbonizacije na Samitu energetike u Trebinju.

Direktor preduzeća "Krajina petrol" Milovan Bajić rekao je Srni da Srbija ima izuzetnu infrastrukturu i veliku potrošnju gasa do tri milijarde metara kubnih, dok je u BiH i Crnoj Gori minorna potrošnja.

On je dodao da se u BiH gubi korak u vezi sa gasom kao energentom, dijelom zbog političkih opstrukcija iz Sarajava vezano za istočnu konekciju.

"Zaključak je da treba pristupiti izgradnji infrastrukture, koristeći stečena znanja i iskustva komšija, prije svega iz Srbije koja gas kvalitetno koristi, ne propustiti priliku da koristimo taj prelazni energent i da lakše prebrodimo proces dekarbonizacije", rekao je Bajić nakon panela "Razvoj sektora prirodnog gasa i mogućnosti korištenja prirodnog gasa kao prelaznog goriva u procesu dekarbonizacije zapadnog Balkana".

Marko Panić, predstavnik kompanije "Gasprom energoholding TE-TO" iz Pančeva, rekao je Srni da zapadni Balkan želi čistiji vazduh i konkurentnije proizvode na tržištu EU.

On je napomenuo da je veliki procenat izvoza proizvoda vezan za EU, te da se mora preći tranzicioni period koji je jedino moguć posredstvom prirodnog gasa, jer je nemoguće odmah stvoriti 100 odsto kapaciteta obnovljivih izvora energije.

"U Srbiji je infrastruktura mnogo razvijenija, mi smo kao prva gasno-parna elektrana već dve godine na mreži, tako da se nadam da će se stvoriti politički uslovi za nastavak investicija. Isti recept važi u BiH, samo što se kasni sa infrastrukturom pa su potrebna ulaganja", rekao je Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana