U Berlinu samit lidera zemalja zapadnog Balkana

Agencije
U Berlinu samit lidera zemalja zapadnog Balkana

U Berlinu je počeo samit lidera zemalja zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija koji učestvuje na Samitu izjavio ranije da sva tri sporazuma koja će danas biti potpisana u okviru Berlinskog procesa treba da omoguće veću slobodu kretanja ljudi i mobilnost radne snage.

Napomenuo je da ono što se sada potpisuje nije dio evropskog puta, već pitanja koje bi zemljama Zapadnog Balkana trebalo da omogući da bolje funkcionišu između sebe, dok ne budu u EU.

Srbiju predstavlja predsjednica Vlade Ana Brnabić.

Jedan od učesnika je i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Proces obuhvata Crnu Goru, BiH, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Srbiju, Grčku, Bugarsku, Njemačku, Austriju, Francusku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljsku, Grčku, Bugarsku, kao i Privremene institucije samouprave u Prištini.

Šolc: Vrijeme da se prevaziđu regionalni sukobi
Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas liderima zemalja zapadnog Balkana koje teže ka učlanjenju u EU da je krajnje vrijeme da se prevaziđu regionalni sukobi.

"Krajnje je vrijeme da se prevaziđu regionalni sukobi koji predugo traju, dijele vas i zadržavaju vaše zemlje na evropskom putu", izjavio je Šolc.

Šolc je naglasio potrebu da se ispuni "dugogodišnja želja" zemalja regiona da se pridruže EU, uz napomenu da je to u interesu Unije.

Njemački kancelar istakao je da je potrebno da se hitno prevaziđu problemi u odnosima Beograda i Prištine koji usporavaju kretanje Srbije i samoproglašenog Kosova na putu evropskih integracija.

"Proces normalizacije odnosa Srbije i /samoproglašenog/ Kosova mora se ubrzati, pa hajde da to završimo", poručio je Šolc.

Prema njegovim riječima, pored pomirenja i saradnje, među ključnim pitanjima su i izazovi protivzakonite migracije, korupcije i organizovanog kriminala, a u tom kontekstu je ključno i usklađivanje vizne politike balkanskih zemalja sa viznom politikom EU.

Očekuje se da Šolc i lideri EU i zemalja regiona danas u okviru Berlinskog procesa potpišu sporazume o olakšanim aranžmanima regionalnog putovanja i međusobnom priznavanju akademskih kvalifikacija. Pored toga, očekuju se i razgovori o energetskim pitanjima, piše AP.

Njemačka i druge zemlje vrše pritisak na Srbiju kako bi pooštrila politiku u vezi sa prelaskom državnih granica, usljed povećanog broja migranata koji u posljednjih nekoliko mjeseci pokušavaju da preko balkanske rute uđu u bogatije zemlje Zapadne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana