Tužioci traže zaštitu od ministra bezbjednosti

Željka Domazet
Tužioci traže zaštitu od ministra bezbjednosti

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH naložio je juče Komisiji za etiku da pregleda izjave koje je medijima davao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kako bi utvrdili da li je neosnovano napadao Tužilaštvo BiH.

VSTS je tu odluku donio nakon što je Kolegijum kancelarije vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić juče u hitnom dopisu zatražio od VSTS-a i Savjeta ministara BiH da zaštite njegovu nezavisnost jer je Mektić u medijima u više navrata kritikovao rad Tužilaštva. Etičkoj komisiji dat je rok do danas, da bi VSTS tokom drugog dana sjednice donio zaključak u vezi sa zahtjevom Tužilaštva.

- Mektić je u više medijskih istupa postupio suprotno svojim ovlašćenjima, iznoseći netačne tvrdnje i uvrede. Neprimjereno je davao izjave o tužiocima i radu Tužilaštva i otvoreno se uplitao u rad i ishod određenih predmeta. Mektić prejudicira postupke koji se vode kod izbora glavnog tužioca. To nije u skladu sa njegovim ovlašćenjima i tražimo da se stane u zaštitu Tužilaštva, v.d. glavnog tužioca i tužilaca - navedeno je u dopisu Tužilaštva BiH.

Mektić je poslije zahtjeva Tužilaštva organizovao konferenciju za novinare na kojoj je kazao da se Tužilaštvo ne bavi onim čime treba da se bavi, a da zauzvrat troši velike pare iz budžeta, odnosno novac građana.

- Dobro je što su se oglasili, to je znak da postoje, a ako bog da, možda i bude nešto. Danima ih pozivam da se oglase, ali oni uporno ćute - kazao je Mektić.

Dodao je da vrši pritisak na nerad i neefikasnost Tužilaštva.

- Nisu svjesni svoje uloge, neodgovornosti i neophodnosti vladavine prava. Oni kao da žive u Švajcarskoj. Ne znam šta su napisali, ne mogu da govorim o njihovim tužibabama. Tužila me tužibaba. Oni rade neke kontraobavještajne poslove. Tako je radio i Goran Salihović - rekao je Mektić.

Redajući optužbe, Mektić je rekao da Tužilaštvo BiH otkad postoji nema ozbiljne presude za korupciju i zatražio od Tadićeve da kaže koliko ima tužilaca koji nisu podigli optužnicu.

- Kako ja napadam njihovu nezavisnost, a oni ne polažu račune nikome, kao da smo ovce za šišanje. Tamo se sve urušilo, ništa ne funkcioniše. Tamo Mektić nema više šta srušiti - istakao je Mektić.

Tadićevu je pozvao na TV duel u kojem bi odgovarali i na pitanja građana.

- Glavno pitanje je zašto u Tužilaštvu nema borbe protiv organizovanog kriminala. Neka kažu zbog čega predmet "Pandora" rade već treću godinu, šta je sa slučajevima Bobar banke, Milbauerom, Pavlović bankom… Ne mogu ništa da završe, a o rokovima neću ni da govorim. Oni nastoje da mene isprepadaju da ja ućutim o aferama, da ih ne otvaram i ne govorim o njima. Pojedine tužioce pozivaju na razgovor u Tužilaštvo BiH i pitaju ih o njihovim vezama sa mnom i da li se sastaju sa mnom - rekao je Mektić i dodao da je za stanje u Tužilaštvu BiH odgovoran i VSTS i da su nesporne činjenice da korupcije i kriminala ima u pravosudnim institucijama i da postoje dilovi između političara i Tužilaštva.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija kaže da su neki od Mektićevih navoda bili neosnovani.

- Otvoreno se vrši atak na Tužilaštvo BiH, ali i na pravosuđe u cjelini. Pominje se i VSTS. Mektić nije resorni ministar za Tužilaštvo BiH, to bi bio ministar pravde. Međutim, u intervjuima je dao neosnovane navode i govorio je po 45 minuta o tužilaštvima, a manje od 15 o bezbjednosti. Problem su kritike koje se odnose na pojedinačne predmete i tužioce. Ozbiljne su optužbe i uz dužno poštovanje previše se počeo baviti oblašću za koju nije nadležan. Koga treba smijeniti, kako treba voditi predmete i slično. To je zadiranje u nadležnost pravosuđa - rekao je Tegeltija.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić istakla je da nisu svi Mektićevi navodi za osudu, pojašnjavajući da ne smatra da je isticanje da neke istrage traju godinama neosnovan napad.

- Međutim, bilo je i nekih neprihvatljivih istupa, posebno u vezi sa glavnom tužiteljkom - rekla je Jukićeva.

Pljušte udarci

Sukob između Tužilaštva BiH i Dragana Mektića traje već duže vrijeme. Tužilaštvo BiH optužilo je u junu Mektića za miješanje u rad pravosuđa, a on je poručio da samo traži da rade svoj posao.

Mektić je u avgustu iznio niz optužbi na račun tadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića, koji je u međuvremenu suspendovan. Mektić je nedavno saslušan u Tužilaštvu BiH u vezi sa izgradnjom zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana