Tužioci na straži izbornog dana: Opšti izbori biće održani prema nešto drugačijim pravilima

Vedrana Kulaga Simić
Tužioci na straži izbornog dana: Opšti izbori biće održani prema nešto drugačijim pravilima

SARAJEVO, BANjALUKA - Oktobarski opšti izbori u BiH biće održani prema nešto drugačijim pravilima u odnosu na ranije izborne cikluse, a po prvi put na terenu biće i domaći tužioci koji će proces pratiti iz regionalnih sjedišta Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je za 2. oktobar opšte izbore i ovjerila rekordan broj političkih subjekata za učešće na istim, na kojima će birači birati tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika i dva potpredsjednika Srpske te poslanike u Narodnoj skupštini Srpske, Parlamentu BiH, federalnom Parlamentu i za skupštine u deset kantona u FBiH.

Sa ciljem, kako je rečeno, smanjenja mogućih neregularnosti kao i bržeg djelovanja, u proces se direktno uključuju nadležni tužioci, što do sada nije bio slučaj, a iz Tužilaštva BiH je podvučeno da su izborne prevare krivična djela za koja je propisana kazna od tri godine do pet godina zatvora.

Na dan izbora tužioci će, potvrdio je vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, biti raspoređeni u regionalnim sjedištima SIPA u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli kako bi mogli da što brže reaguju na bilo koju prijavu krivičnog djela.

- Ovo je prvi put da će tužioci biti na terenu da bi lakše koordinisali aktivnosti ako dođe do određenih problema - pojasnio je za „Glas“ Kajganić koji je prethodno potvrdio da će biti organizovana dežurstva i tužilaca entitetskih tužilaštva te njihovih kolega iz Brčko distrikta, ističući da u tome nema prenosa nadležnosti.

Kajganić je podsjetio da je Tužilaštvo BiH još u maju, u saradnji sa drugim tužilaštvima, bezbjednosnim agencijama i CIK-om, započelo pripreme za obezbjeđivanje zaštite integriteta izbora da bi izborni proces prošao sa što manje nepravilnosti i bili sankcionisani oni koji krše zakon.

Da je uključivanje tužilaca novost u izbornom procesu za „Glas Srpske“ je kazao i član Republičke izborne komisije Aleksandar Radeta.

- Ne znam kako će to da funkcioniše, ali vjerovatno će dovesti do jačanja pravne sigurnosti. Moguće je da se eventualni počinioci krivičnih djela iz ove oblasti suzdrže od istih - rekao je Radeta, dodajući da su pripadnici policije na biračkim mjestima sa ciljem obezbjeđenja reda.

Šta misli o najavama iz Tužilaštva BiH objelodanio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Smatra da ta odluka nije usmjerena na obezbjeđivanje fer izbora već „ulivanja straha“. Ističući kako je saglasan da bi trebalo obezbijediti volju naroda, dodao je da mu se čini da ima mnogo spekulacija.

Iz MUP-a Srpske nedavno je saopšteno da će preduzeti sve mjere sa ciljem omogućavanja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za održavanje izbora, a iz Tužilaštva BiH su poručili da spremno dočekuju ovogodišnje opšte izbore, uz poziv građanima da policiji prijave svaku neregularnost.

Promjene

CIK BiH je, u susret opštim izborima, promijenila pojedine dijelove iz Pravilnika o sprovođenju izbora.

Riječ je o tehničkim novinama koje se odnose na dužnosti predsjednika i članova biračkih odbora i glasanje na biračkim mjestima. Najupečatljivije su okretanje glasačkih kutija prema članovima odbora i posmatračima kako bi spriječili moguće zloupotrebe te ukidanje čitanja naglas imena i prezimena birača prilikom evidencije na biračkom mjestu.

Prijaviti nepravilnosti

Milanko Kajganić i tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić održali su danas u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj su govorili o predizbornom procesu i ulozi Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih agencija u državi u osiguranju poštenih izbora u oktobru ove godine.

-Mi smo se angažovali zajedno s drugim tužilaštvima u BiH da učinimo sve ono što je u našoj moći i nadležnosti kako bismo obezbijedili da izborni proces prođe sa što manje nepravilnosti, odnosno kako bismo spriječili i sankcionisali one koji budu vršili krivična djela za izborni proces - rekao je Kajganić.

Prvi čovjek Tužilaštva BiH je pozvao građane da prijave sve predizborne nepravilnosti i prekršaje, poput radnji koje se odnose na nuđenje novca, prijetnje i slično.

-Upozoravam da će sva tužilaštva u BiH i policijske agencije preduzeti sve aktivnosti da takva krivična djela dokažu, da ih procesuiraju pred Sudom BiH i drugim sudovima u zemlji -  rekao je Kajganić, podsjetivši da su za izvršenje ovakvih krivičnih djela predviđene kazne od tri do pet godina.

Njegov zamjenik Ismet Šuškić je istakao kako su tužioci Tužilaštva BiH spremni i edukovani za svaku vrstu krivičnog djela iz izbornog zakona.

-Naša saradnja sa SIPA i CIK-om mora uroditi plodom kako bi blagovremeno svi oni koji su se ogriješili o odredbe krivičnog zakona BiH po izbornim pravilima budu pravovremeno i procesuirani -  rekao je Šuškić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana