Tužilaštvo traži strožu kaznu Cikotiću

Srna
Tužilaštvo traži strožu kaznu Cikotiću

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH je u žalbi na prvostepenu presudu nekadašnjem ministru odbrane u Savjetu ministara Selmi Cikotiću, koji je zbog zloupotrebe položaja osuđen na tri godine zatvora, zatražilo izricanje strože kazne, dok je odbrana u svojoj žalbi predložila da se presuda preinači ili ukine i postupak vrati na ponovno suđenje.

Tužilac Mladen Furtula naveo je da je Tužilaštvo u svojoj žalbi detaljno obrazložilo iz kojeg razloga je izrečena zatvorska kazna neadekvatna, te zašto bi Cikotiću trebalo izreći veću kaznu, dodajući da odbrana tokom prvostepenog postupka nije umanjila dokaznu snagu Tužilaštva.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić rekao je da je Tužilaštvo uložilo žalbu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da se prvostepena presuda preinači i optuženom izrekne stroža kazna, dok je odbrana Cikotića žalbu uložila zbog povreda odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakona, te zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da Sud preinači presudu ili da je ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, prenosi "Birn".

I Tužilaštvo i odbrana su zatražili da se žalba suprotne strane odbije, a odluke o žalbama Tužilaštva i odbrane Cikotića biće donesene naknadno.

Bivši ministar odbrane u Savjetu ministara Selmo Cikotić u decembru prethodne godine osuđen je na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja jer je proglašen krivim da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra, prilikom planiranog rješavanja viškova naoružanja pogodovao firmi "Skaut" iz Zagreba na štetu BiH.

On je proglašen krivim po svih šest tačaka optužnice u kojima su navedeni pojedinačni iznosi koristi pribavljene "Skautu", a koji se kreću od nekoliko desetina hiljada do više od dva miliona američkih dolara.

Cikotiću se trenutno pred Sudom BiH u predmetu "Dževad Mlaćo i drugi" sudi za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Bugojnu 1993. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana