Tužilaštvo otkriva detalje zloupotreba u Šumama Srpske

GS
Tužilaštvo otkriva detalje zloupotreba u Šumama Srpske

ISTOČNO SARAJEVO - Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu predložilo je danas pritvor za lica S.G, S.B. i J.G. zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj ili ovlaštenja u vezi sa saizvršilaštvom.

Iz Tužilaštva su saopštili da se ova lica sumnjiče da su od februara do 3. aprila 2020. godine na području opština Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad iskoristili službeni položaj i ovlaštenja i nanijeli štetu budžetu Republike Srpske.

S.G. se tereti kao vršilac dužnosti direktora Šuma Republike Srpske, S.B. kao vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac, M.L. kao vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Sjemeć" Rogatica, J.G. kao vršlica dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Visočnik" Han Pijesak i L.Č. kao vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Panos" Višegrad.

Kako je obrazloženo, pritvor je predložen za S.B. jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, kao i zbog toga jer za svu trojicu postoji opasnost da će boravkom na slobodi imati priliku i uticati na svjedoke, te uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Protiv S.B. pritvor je predložen jer, kako je navedeno, postoji bojazan da, ukoliko se nađe na slobodi, može ponoviti izvršenje istog krivičnog djela ili da će učiniti drugo krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

O mjerama pritvora izjasniće se Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Ova lica se sumnjiče da su provela više pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja po Odluci Šuma Republike Srpske, iako su bili svjesni da za to nisu bili ispunjeni uslovi propisani u odrebama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Time su, kako se dodaje, zloupotrijebili hitnost navedenu u naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske 16. marta 2020. godine, iako su znali da predmetnom naredbom Ministarstva nije određeno da se provede pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Takođe, navodi se, znali su i da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodnu za dane 5. i 6. februar 2020. godine, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije virusa korona, koja je od Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou, radi učinjenja krivičnih djela.

Pri tome svjesno su se pozivali na saopštenje Agencije za javne nabavke BiH koje su se odnosile na pandemiju kovida 19, koje se odnosi samo na nabavku medicinske opreme i lijekova u vezi sa pandemijom virusa korona.

Nakon provedenih pregovaračkih postupaka su, iskoristivši službeni položaj i ovlaštenje, zaključili više ugovora sa pravnim licima putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, iako su bili svjesni da je postupak javnih nabavki u isključivoj nadležnosti ugovornog organa i da ugovorni organ odgovora za namjensko i zakonito trošenje javnih sredstava.

Policija je juče po naredbi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, uhaspila S.G, M. L, J.G. i L. Č. dok je lice S.B. izbjeglo hapšenje i za njim se tragalo. Ovo lice se jutros predalo Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Izvršeni su i pretresi na više lokacija, i to na području opština Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad u okviru istrage Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu koja se odnosi na nezakonita postupanja odgovornih lica u preduzeću Šume Republike Srpske i šumskih gazdinstva sa Sokoca, iz Rogatice, sa Han Pijeska i iz Višegrada, piše RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana