Tužilaštvo ne vodi istragu, već provjerava prijavu protiv Softića

GS
Tužilaštvo ne vodi istragu, već provjerava prijavu protiv Softića

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH ne vodi istragu, već je formiralo predmet na osnovu podnesene krivične prijave protiv guvernera Centralne banke BiH Senada Softića te se vrše provjere navoda iz prijave.

Naveli su to u Tužilaštvu BiH dok je Centralna banka BiH (CB BiH) saopštila da je netačna informacija da se protiv guvernera  ili bilo kojeg službenika CB vodi istraga od strane Tužilaštva BiH.

Centralna banka obratila se javnosti saopštenjem u vezi sa natpisima da je protiv guvernera Centralne banke pokrenuta istraga.

-Bilo koji građanin BiH ima pravo podnijeti krivičnu prijavu u slučaju sumnje u počinjenje nekog krivičnog djela, a na istražnim organima je obaveza da isto provjere. Međutim, elementarno nepoznavanje razlike između “provjeravanja navoda iz prijave” i donošenje “naredbe o provođenju istrage” dovodi u zabunu širu javnost u BiH, a ovim se dodatno pokušava izvršiti pritisak na rad ove institucije te nanijeti reputaciona šteta, prikazujući Centralnu banku kao instituciju koja ne poštuje zakone, što u potpunosti odbacujemo- naveli su.

Dodaju da je Centralna banka BiH je jedna od institucija u ovoj zemlji koja svoj mandat izvršava odgovorno i profesionalno, u skladu s propisima, iako su „svjesni činjenice da je to mnogima u ovoj zemlji, nažalost, smetnja“.

-U vezi sa konkretnim predmetima koji se pominju, istražni organi vrše provjere navoda iz krivične prijave, što ni u kom slučaju ne predstavlja pokretanje istrage i vođenje krivičnog postupka.

Istraga i krivični postupak nisu pokrenuti protiv guvernera niti bilo kojeg drugog službenika u Centralnoj banci BiH. Centralna banka BiH u potpunosti i otvoreno stoji na raspolaganju istražnim organima pa tako i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kojoj je prije nekoliko dana dostavila izuzetno obimnu dokumentaciju i informacije na okolnosti u vezi s predmetima interesovanja istražnih organa, a kojima se detaljno i potpuno transparentno opisuje način rada i donošenja odluka u ovoj instituciji - navode.

U nekoliko navrata je, naglašavaju, ova institucija „i u svojim prethodnim saopštenjima već ukazivala na činjenicu da se protiv odgovornih lica podnose neosnovane krivične prijave i u potpunosti su svjesni namjere i pritiska koji se ovim putem želi postići“.

-Međutim, pritiscima radi ostvarivanja lične koristi, prožetim političkim pritiscima i ostvarivanjem zacrtanih agendi, Centralna banka nije ni do sada podlegla, a odluke koje se donose uvijek će biti samo i isključivo u interesu Centralne banke BiH i u skladu s važećim zakonima – dodali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana