Tužilaštvo godinu nijemo na “Sarajevo safari”

Marijana Miljić Bjelovuk
Tužilaštvo godinu nijemo na “Sarajevo safari”

BANjALUKA - Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić skoro godinu dana od slanja krivične prijave na adresu Tužilaštva BiH protiv režisera filma “Sarajevo safari” Mirana Zupaniča nije dobio nikakvu povratnu informaciju da li su preuzete bilo kakve radnje u vezi sa provjerama njegovih navoda.

Ćosić je tačno 14. oktobra prošle godine podnio krivičnu prijavu zbog širenja rasne i vjerske mržnje protiv Zupaniča, koji je, kako kaže, gnusne laži i izmišljotine upakovao u film pod nazivom “Sarajevo safari”. Prijava je podnesena i protiv organizatora AJB DOC Film festivala, na kojem je pomenuti film prikazan.

- Do danas nisam dobio nikakvu povratnu informaciju pa ni da su prijavu zaprimili, a kamoli da je razmatraju i sprovode bilo kakve radnje po pitanju provjera. Apsolutno ništa - rekao je “Glasu” Ćosić.

Sve to potvrđuje, naglašava Ćosić, da ono što stiže sa strane Republike Srpske i njenih institucija, bude zanemareno i stavljeno po strani na nivou pravosudnih institucija BiH.

- Niko neće da uzme takve predmete u razmatranje, jer vjerovatno se vode time da mogu doći do tačnih podataka. Konkretno u slučaju podnošenja prijave protiv Zupaniča može se doći do saznanja da su naše sumnje osnovane. Sve ta priča iskorišćena je za dnevno-političke svrhe da se uvede samo novi termin kako je dio Vojske Republike Srpske navodno organizovao snajperski lov na ljude po Sarajevu. To je bio film za jednokratnu upotrebu - poručio je Ćosić.

Kada je neko iz Srpske nakon prikazivanja filma, navodi Ćosić, rekao: “Hajde da vidimo šta se dešava”, svi redom su zaćutali i time poslali jasnu poruku da neće preuzimati bilo kakve radnje kada je riječ o provjerama iz Republike Srpske.

- Iznenadilo bi me da sam dobio bilo kakvu povratnu informaciju od strane Tužilaštva i Suda BiH. Oni su efikasni samo kada su u pitanju predmeti protiv Srba. Ne daj Bože da taj sud presudi nešto što govori da su Srbi bili žrtva u prethodnom ratu i da su nad njima činjeni zločini ili su, kao u slučaju filma “Sarajevo safari”, nepravedno i neargumentovano prikazani - zaključio je Ćosić.

Na pitanja “Glasa Srpske”“ koje smo poslali Tužilaštvu BiH da li su i koje radnje preduzeli kada je riječ o krivičnoj prijavi koju je Ćosić podnio protiv Zupaniča i organizatora festivala juče nismo dobili odgovor.

Film “Sarajevo safari” podigao je veliku buru u javnosti, jer je fokus stavljen na bogate strane “snajper turiste” koji su, prema navodima autora, plaćali da tokom posljednjeg rata u BiH sa položaja Vojske Srpske pucaju po civilima u Sarajevu. Film je prikazan u septembru 2022. godine, a brojni predstavnici Srpske su, kada su izašli na vidjelo pojedini detalji iz Zupaničevog filma, podvukli da je riječ o najvećoj izmišljotini sa samo jednim ciljem - da se ponovo skrene pažnja na Sarajevo plasiranjem teme koja će šokirati javnost te da je išta od toga tačno, do sada bi se pojavilo u sudskim predmetima pred domaćim i stranim sudovima.

Beograd je, kako je naveo Zupanič, koji je i scenarista filma, bio početna stanica za “avanturiste” koji su kretali u safari lov na ljude, a žrtve su bili civili. Tvrdi i da su, prema nekim svjedočenjima, u organizovanju “safarija” učestvovali i pojedinci iz redova Vojske Srpske i Vojske Jugoslavije, ali na mnoga pitanja, ipak, nije imao odgovor, već samo pretpostavke. U jednom od prvih intervjua u kojem je pričao o filmu istakao je da ne zna koliko je ljudi učestvovalo u toj, kako kaže, “igri ubijanja” ni ko je u tome učestvovao, dodavši da im nije bila namjera identifikacija konkretnih ljudi, jer im, kako je rekao, s obzirom na delikatnost teme te informacije nisu ni bile dostupne.

Slobodarski narod

Ljubiša Ćosić je i prilikom podnošenja krivične prijave rekao da niko nema pravo da etiketira Srbe na način kako je to učinio slovenački režiser u svom filmu, ali i da je bez ikakvih dokaza nastavio harangu kojoj je srpski narod nepravedno izložen tri decenije.

- Naš narod nije zločinački i agresorski, nego slobodarski, narod koji je uvijek samo branio sebe i svoje pravo na postojanje - kazao je tada Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana