Tužilaštvo BiH zatražiće pritvor za 30 osoba uhapšenih u akciji »Pandora«

G. Obradović, Ž. Domazet, Nezavisne
Tužilaštvo BiH zatražiće pritvor za 30 osoba uhapšenih u akciji »Pandora«

Sarajevo - Tužilaštvo BiH zatražit će pritvor za 30 osoba, uhapšenih juče u akciji "Pandora" među kojima je i Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saznajy Nezavisneu Tužilaštvu BiH.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH rekao nam je da Tužilaštvo BiH priprema prijedlog pritvora za oko 30 osoba koje su uhapšene u  akciji "Pandora", te da bi pritvor trebao biti zatražen do kraja današnjeg dana ili eventualno ujutro", rekao je Grubešić.

On je  istaknuo da će pritvor za ove osobe biti zatražen zbog  opasnosti uticaja na svjedoke i njihovog zastrašivanja.

Grupa uhapšenih je osumnjičena za orgnaizirani kriminal u vezi s porezom i carinskim prevarama, pranjem novca i zloupotreba položaja pri uvozu tekstilne i druge robe u BiH.

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević i još 39 osoba uhapšeni su juče u policijskoj akciji "Pandora" zbog sumnje da su malverzacijama prilikom uvoza kineske robe i carinjenja automobila oštetili budžet za više od dvije milijarde maraka, potvrdio je direktor UIO Miro Džakula.

U Tužilaštvu BiH su rekli da je ovo najveća akcija u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala koja je sprovedena u BiH, a među uhapšenim je oko 30 aktuelnih i bivših zvaničnika UIO i carinskih organa.

Hapšenja i pretresi

Čaušević je uhapšen u Bosanskom Petrovcu, a zatim prevezen u sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

- Ja sam najpošteniji čovjek u BiH. Ovo mi je najsrećniji dan u životu - rekao je Čaušević dok su ga sa lisicama na rukama vodili specijalci SIPA.

Osim Čauševića uhapšen je i aktuelni pomoćnik direktora UIO zadužen za carine Zdravko Cvjetinović. Njemu su lisice na ruke stavljene na Graničnom prelazu Gradiška, a kako nezvanično saznajemo, uhapšen je u pokušaju bijega preko granice.

- Na graničnom prelazu su bile isključene kamere, ali su pripadnici SIPA imali dojavu da Cvjetinović sprema bijeg i uhapsili ga - rekao je "Glasu Srpske" izvor blizak istrazi.

Cvjetinović je poslije hapšenja doveden u svoju kancelariju u sjedištu UIO, koja je potom pretresena. Policija je pretresla i njegovu sobu u banjalučkom hotelu "Talija".

Čaušević i Cvjetinović su osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije koja je na uvozu kineskog tekstila, po povlašćenim uslovima, zaradila bogatstvo. U grupi povlašćenih uvoznika bio je i Anes Sadiković, koji je poznat kao kralj kineske robe. Sadiković je takođe trebalo da bude uhapšen, ali je navodno pobjegao u inostranstvo. Čaušević i Cvjetinović su osumnjičeni da su sarađivali i sa drugim najvećim uvoznikom kineske robe u BiH Sadinetom Karićem. Njima dvojici su uz velike novčane naknade omogućili monopolski položaj na tržištu tekstila.

Kako saznajemo, uhapšeni su i bivši šefovi carinskih ispostava u Gradišci Nedeljko Milovanović, Brodu Milenko Nikić, Sarajevu Alija Mašić, jedan od šefova carine u Brodu Avdija Škahić, šef Carinske ispostave Brod Janko Jovanović i radnik UIO u Tuzli Lejla Bilajac. Kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, privedeni su i carinici iz Carinske ispostave Gradiška Dejan Pavić, Saša Jovanović, Mišo Novković i Rade Kuzmanović.

Među uhapšenima su i predstavnici firmi koje su osumnjičene za nelegalan uvoz i podmićivanje carinika. Uhapšeno je odgovorno lice u firmi "Kodra" iz Kiseljaka Dražan Kožul, predstavnik firme "Anadol BH" iz Doboja Emir Bašić i odgovorno lice preduzeća "Novko-prom" iz Brčkog Nusmir Mujanović.

- Uhapšeni su pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, nezakonitog opraštanja poreza i povrata PDV-a, pranja novca i zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH - rekli su u Tužilaštvu BiH.

U SIPA su istakli da je uhapšeno 40 od 54 osumnjičene osobe.

- Više osoba osumnjičeno je da su od osnivanja UIO BiH do danas u saradnji sa pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima UIO organizovano vršili krivična djela, čime su određenim fizičkim i pravnim osobama omogućili sticanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom. Određeni broj uhapšenih je, pored zloupotrebe položaja prilikom carinjenja tekstilne robe, činio i malverzacije tako što su više od 300 vozila, koja su u periodu od 2011. do 2013. godine uvezena u BiH, u postupku carinjenja neosnovano oslobodili cjelokupnih ili djelimičnih carinskih obaveza - rekli su u SIPA.

U akciji "Pandora" juče je pretreseno više od 40 lokacija na području Banjaluke, Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Prnjavora, Gradačca, Srebrenika, Bijeljine, Zvornika, Tešnja, Čelića, Doboja, Čelinca, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Dervente, Bihaća, Kotor Varoša, Kiseljaka i Ilijaša.

Pripadnici SIPA pretresli su i stan Anesa Sadikovića u Matuzićima i njegovo preduzeće "Bosnaeskspres", ali vlasnika nisu zatekli. Sadiković je izjavio da je žrtva podmetanja konkurencije, koji imaju političku podršku i Kemala Čauševića.

- Kada ja otvorim Pandorinu kutiju, mnoge uvoznike tekstila i njihove političke mentore će zaboljeti glava. Zbog poslova i imidža firma moga oca mnogima je trn u oku. Nepravedno sam hapšen u ranijoj akciji "Bos" i ne znam zbog čega se opet maltretira moja porodica. Na putu sam iz Albanije prema BiH i spreman sam da dam izjavu inspektorima ukoliko su me tražili. Možda će me uhapsiti i na granici, ali ne želim da se krijem - kazao je Sadiković.

- Prilikom pretresa izuzeta je veća količina falsifikovanih novčanica u apoenima od 100 evra, za koje postoji sumnja da potiču iz međunarodnih kriminalnih kanala - kazali su u SIPA.

Malverzacije sa carinjenjem

Direktor UIO Miro Džakula rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da istraga traje duže vrijeme u saradnji sa Tužilaštvom BiH i da su izuzetno zadovoljni saradnjom sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem i tužiocima Dubravkom Čamparom i Olegom Čavkom.

- Ova akcija se odnosi na uvoz tekstila i carinjenje automobila. Uprava je godinama imala problem sa carinjenjem tekstila i to nas je dosta opterećivalo, a sa ovim bi to moglo biti riješeno. Svi za koje se dokaže da su zloupotrijebili položaj i da su počinili krivično djelo treba da budu procesuirani i otpušteni iz UIO - rekao je Džakula.

On je pojasnio da je fokus akcije stavljen na uvoz tekstilne robe iz Kine i carinjenje vozila.

- Mi ne možemo nikada dobiti od dobavljača koji je porijeklom iz Kine izvornu fakturu koliko je roba stvarno plaćena. Zbog toga moramo pribjegavati alternativnim metodima utvrđivanja carinskih osnovica. Riječ je o jednoj veoma složnoj materiji sa kojom i EU ima problem - pojasnio je Džakula.

Prema njegovim riječima, vozila su prvenstveno carinjena u Grudama, Gradišci i Brodu, ali i u još 21 carinskoj ispostavi.

- U nastavku postupka biće utvrđeno da li je bilo zloupotreba i za koji je iznos oštećen budžet - rekao je Džakula.

On se pohvalio da je poslije njegovog dolaska na čelo Uprave u 2011. godini ostvaren za 350 miliona maraka veći prihod nego u prethodnoj godini.

- Od tada do danas imamo prihod veći za 1,5 milijardi maraka - rekao je Džakula i dodao da konstantno rade na uvođenju procedura, pojačanih kontrola i podizanju osnovica za carinjenje pomenute robe.

Predsjednik Sindikata UIO Mehmedalija Osmić istakao je da je godinama upozoravao na kriminalne aktivnosti u Upravi.

- Godinama smo dokazivali kriminal u UIO i uspjeli smo. Kemal Čaušević je uhapšen i svima je poznato šta je on radio. Ovo je urađeno zahvaljujući Džakuli i Tužilaštvu BiH. Ovo ranije nije urađeno jer su mnogi koji su postavljeni na ova mjesta imali svoje mentore. Neće se završiti na ovome, jer oni nisu sami radili i uzimali novac samo za sebe. Uhapšeni su dio novca zadržavali, drugi dio je išao šefu, a treći ljudima van UIO. Tužilaštvo će sve to dokazati - istakao je Osmić.

Prema njegovim riječima, ovaj slučaj je ranije bio stavljen u ladice i skrivan je u Tužilaštvu BiH.

- Kemala Čauševića je proizvela politika. On je dvije godine dolazio na posao bez dokumenata i nezakonito, a niko nije reagovao na to. Svi su koristili njegove usluge i krali narod - istakao je Osmić.

On je naveo da se juče na radnom mjestu nisu pojavili službenici Uprave Hajrudin Lagumdžija i Savudin Terzić, koji su na funkcije došli po stranačkoj liniji SDA i bili Čauševićevi pomoćnici direktora, kao njegovi odani ljudi.

Akcija "Pandora"

U SIPA su rekli da je akcija "Pandora" realizovana u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Granične policije BiH, te MUP-ovima Kontona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

- Glavnim operativnim štabom akcije u sjedištu SIPA rukovodio je direktor Goran Zubac sa najbližim saradnicima, a formirani su i podštabovi u regionalnim kancelarijama SIPA u Tuzli i Banjaluci - istakli su u SIPA.

"Bos"

U akciji "Bos" uhapšen je jedan od najpoznatijih i najvećih uvoznika tekstila iz Kine Anes Sadiković, poznat kao kralj kineske robe. Sadiković je uhapšen u septembru 2012. godine zbog sumnje da je oštetio budžet za najmanje 300 miliona maraka.

"Master"

U policijskoj akciji pod nazivom "Master" policija je uhapsila Sedineta Karića i njegovih osam saradnika zbog sumnje da su uvozom kineske robe nanijeli milionsku štetu budžetu. Tom prilikom uhapšeno je i više službenika UIO koji su bili na rukovodećim pozicijama zbog primanja mita.

"Feniks"

Zbog carinskih prevara prilikom uvoza kineske robe sredinom septembra prošle godine uhapšeni su vlasnici banjalučkih špedicija "Feniks" Jovan Divić i "Kult" Milenko Mandić, vlasnik firme iz Banjaluke koja se bavi uvozom kineske robe Brane Rodić i vlasnik banjalučke prevozničke firme Sanel Babić.

"Džoker"

U akciji "Džoker" sredinom marta ove godine na području Čelinca, Istočnog Sarajeva i Sarajeva uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su uvozom tekstilne robe i drugih proizvoda oštetili budžet za višemilionske iznose.

Čauševićeva imperija

Kemal Čaušević je od 2006. do kraja 2012. godine kupio pet stanova, četiri poslovna prostora i više od 20 dunuma zemljišta. Nekretnine se nalaze u najužem centru Sarajeva i na drugim atraktivnim lokacijama u gradu. Kada je u decembru 2003. godine imenovan na funkciju direktora UIO, Čaušević nije bio vlasnik ni stana, ni kuće, niti neke druge nekretnine. Višemilionska imovina nije imala pokriće u njegovoj ostvarenoj zaradi. Polovinom aprila prošle godine Sud BiH je donio rješenje kojim je Čauševiću blokirano šest stanova, poslovni prostor i tri placa zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja. Finansijska istraga Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA, koja je obuhvatila nekretnine u vlasništvu i suvlasništvu Čauševića, pokretnu imovinu, novac i hartije od vrijednosti, utvrdila je nesrazmjer između ostvarenih prihoda iz radnog odnosa u UIO, članstva u upravnim odborima i prodaje akcija i imovine stečene u periodu od 2006. do 2012. godine. Zbog toga su mu blokirane sljedeće nekretnine:

  • 3 stana u ulici Mulamustafe Bašeskije na istom broju u Sarajevu površine 40, 58 i 108 metara kvadratnih
  • 2 stana u ulici Ferhadija u strogom centru Sarajeva površine po 67 metara kvadratnih
  • 1 poslovni prostor u ulici Safet-bega Bašagića u Sarajevu
  • 2 parcele na području sarajevske opštine Centar površine 740 i 800 metara kvadratnih koje ima u suvlasništvu sa suprugom Aidom Čaušević
  • 1 parcela u sarajevskoj opštini Centar površine od 500 metara kvadratnih
  • Čaušević je vlasnik i poslovnog prostora u Šoping centru u naselju Grbavica i dva poslovna prostora u ulici Ferhadija u centru Sarajeva. Svu imovinu Čaušević je kupio bez kreditnog zaduženja. Utvrđeno je da je prilikom kupovine navedenih nekretnina vrijednost po ugovoru bila bitno manja od tržišne vrijednosti. Na osnovu cijena navedenih u kupoprodajnim ugovorima proizlazi da je za devet nekretnina uplaćeno 853.200, dok procjena tržišne vrijednosti istih iznosi 1.515.000 KM. Najveći broj nekretnina kupio je 2011. godine nakon što je razriješen dužnosti direktora UIO, odnosno u periodu kada nije imao zvaničnih primanja. Čaušević se pravdao tvrdnjom da zarađuje još od 1986. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana