Objavljivanje Dodikovih ukaza pod lupom Tužilaštva

Marijana Miljić Bjelovuk
Objavljivanje Dodikovih ukaza pod lupom Tužilaštva

BANjALUKA - Predmetom koje je formiralo Tužilaštvo BiH zbog usvajanja zakona kojima je predviđeno se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske i da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na teritoriji Srpske, biće obuhvaćeno i potpisivanje ukaza o proglašenju tih zakona te njihova objava u Službenom glasniku.

Potvrdio je to za "Glas Srpske" portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić koji je rekao da je predmet nedavno formiran.

Zakone je nedavno usvojila Narodna skupština RS, a potom „poništio“  Kristijan Šmit. Dodik je juče potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske te Ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske. Direktor Službenog glasnika Miloš Lukić danas je potpisao odluku o objavi ukaza.

Nakon toga su ukazi i zakoni objavljeni u Službenom glasniku.

Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske drugog dana od objavljivanja.

Grubešić kaže da na predmetu radi tim od tri tužioca, zajedno sa SIPA i drugim nadležnim agencijama.

-U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužioca, koji zajedno sa SIPA, te drugim bezbjednosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena -istakao je Grubešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana