Tužilac: Ne sumnjam da je na svjedoka uticano

SRNA
Tužilac: Ne sumnjam da je na svjedoka uticano

SARAJEVO- Tužilac Vladimir Simović izjavio je u Sudu BiH na suđenju za zločine počinjene nad licima srpske nacionalnosti na području Ilijaša nakon svjedočenja Hasiba Bešlije da nema sumnje da je na svjedoka uticano.

Svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je saznanja o akciji na Čemerno dobio od svog brata. Hasib Bešlija je na početku svjedočenja naglasio da je u julu 1992. angažovan u Armiju BiH, a tužilac Simović mu je pročitao iskaz iz istrage u kojem je rekao da je "u Armiju BiH stupio u maju te godine".

Svjedok je dodao da mu niko nije pročitao izjavu. Svjedok je ispričao da se odazvao pozivu Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ i da su mu rekli da je uhapšen kao osumnjičeni za ratni zločin.

"Potpisan sam kao svjedok, ali su me tretirali kao osumnjičenog", kaže on, prenosi Birn. Na pitanje tužioca ko je u maju 1992. bio komandir voda u Koritima, svjedok je odgovorio da je on radio sa izbjeglicama.

Na konstataciju tužioca da je tokom istrage rekao da je komandir čete bio Nusret Bešlija, svjedok je odgovorio da četa u tom periodu nije bila formirana, te dodao da je tek u julu formirana komanda u školi, te da je Mirsad Bešlija tada postavljen za komandira.

O napadu na selo Čemerno svjedok kaže da je poslije akcije čuo od brata šta se desilo. Tužilac ga je podsjetio da je tokom istrage rekao kako je akcija planirana ranije u komandi, kao i da je vidio kada su Nusret i Rasim Bešlija otišli u izviđanje, na šta je svjedok naveo da ne zna ko je išao.

On je dodao da je čuo ispaljenja sa Čemernog i da je neka vojska otišla da uništi haubice. Negirao je da je mogao od svoje kuće viđeti ko se okupljao pred školom. Svjedok je rekao da se 10. juna sakrio s porodicom u podrum kuće kada je počelo granatiranje. Naveo je kako mu nije poznato ko je komandovao akcijom u Čemernom, kao i da ne zna ko je vodio grupe i određivao pravce napada.

O pogibiji dvojice vojnika – Velimira Vidakovića i Azmira Halilovića – čuo je od brata, koji je ranjen tokom akcije i kojeg je dan poslije posjetio u bolnici u Brezi.

"Nemam sumnje da je na svjedoka uticano", rekao je na kraju njegovog ispitivanja tužilac Simović. Za napad na Čemerno optuženi su bivši pripadnici Teritorijalne odbrane te aktivnog i rezervnog sastava policije Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija te Nehru Ganić.

Prema optužnici, oni su 10. juna 1992. napali Čemerno - pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine – što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti. Suđenje će biti nastavljeno 18. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana