Tužilac: Bivši Mektićev savjetnik nabavljao tone kokaina od kartela iz Južne Amerike, imao i povjerljivi dokument OBA

Nebojša Tomašević
Tužilac: Bivši Mektićev savjetnik nabavljao tone kokaina od kartela iz Južne Amerike, imao i povjerljivi dokument OBA

SARAJEVO - Bojan Cvijetić je bio u vrhu međunarodne kriminalne organizacije koja je preko narko kartela iz Južne Amerike nabavljala kokain "na tone" i preko Evrope ga dovozila u BiH.

Ovo je kazao tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora šestorici uhapšenih u akciji "Transporter".

Osim za Cvijetića, koji je bio o savjetnik Dragana Mektića u vrijeme njegovog mandata kao ministra bezbjednosti BiH, pritvor je zatražen za suspendovanog policijskog inspektora Mladena Milovanovića, Sašu Rađevića, Aleksandra Nikolića, Ivana Jurića i Dragana Kresojevića.

- Oni su djelovali kao organizovana grupa koja se bavila isključivo švercom droge koja je lagerovana u skladištima firmi koje su osumnjičeni posjedovali na području Srpske. Cvijetić  se nalazio na čelu grupe, a za dalju distribuciju droge u Sarajevu je bio zadužen Nikolić -  rekao je Čampara.

Istakao je da su osumnjičeni bili "pod posebnim istražnim radnjama", te da je tokom tog perioda otkrivena veza između organizatora i grupe ali i načina na koji je novac odlazio iz BiH, te se vraćao u BiH.

-  Grupa je bila dobro organizovana. Nabavljali su i prodavali skupocjena vozila koja su koristili kao polog za kupovinu droge na području Albanije i Crne Gore. Sa Petrom Dukićem, koji je još u bjekstvu, direktno je sarađivao Ekrem Bajrami iz Albanije. Tu je i Mehmed Mehmeti koji je u pritvoru u Crnog Gori. On je profesionalni vozač cisterne koja je imala posebnu pregradu u kojoj je pronađeno pola tone droge. Dukić je nabavljao drogu koja je kasnije rasparčavana u Banjaluci i Sarajevu- pojasnio je Čampara.

Naveo je da je tokom akcije „Transporter“, osim 303 kilograma skanka, te skupocjenih vozila, zaplijenjena i velika suma novca dobijena od prodaje droge, ali i 56 kilograma kokaina, što je tužilac ocijenio kao "kap u moru" jer su, kako tvrdi, imali namjeru da još pet tona da prebace u EU.

- Vozila su izvozili u Crnu Goru i kupovali drogu za to, a potom su novac vraćali u BiH. Hale u kojima su poslovali Dukić i Cvijetić su korištene za skladištenje droge. Firme su im bile samo paravan za ono što su radili. Nema legalnog biznisa ni firmi, sve je to od droge - istakao je Čampara, pojašnjavajući da je kilogram droge plaćan od 35 do 38.000 evra-ekao je Čampara.

On je tragičnim nazvao to što je kod Cvijetića pronađen dokument Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH o kriminalnim organizacijama sa području Balkana.

- Dokument je imao oznaku povjerljivo, a kako je dospio do Cvijetića utvrdiće posebna istraga, rekao je Čampara.

S druge strane odbrane osumnjičenih su prijedlog Tužilaštva ocijenile paušalnim, te su predložile da se, umjesto pritvora njihovim branjenicima odrede mjere zabrane.

U ovoj akciji su osim droge oduzeta i skupocjena vozila, i to Mercedes S klase, Mercedes GLC, Audi SQ7, Golf 8, dva Audija Q5, BMV X5...Vrijednost zaplijenjene droge je više od milion maraka.  Odluka Suda uslijediće u zakonskom roku. 

„Južni vetar“

Prema pisanjima pojedinih medija osumnjičeni članovi ove grupe su tokom činjenja krivičnih djela koristili nadimke iz filma "Južni vetar". Tako je uhapšeni Cvijetić, koji je vođa ove grupe koristio nadimak "Crveni". Crveni je u filmu kralj podzemlja, koji kontroliše sve procese vezano za tržište ogromnih količina narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana