Turski biznismen uhapšen u Podgorici: Povezan sa građevinskim firmama

GS
Turski biznismen uhapšen u Podgorici: Povezan sa građevinskim firmama

PODGORICA - Turski biznismen Ahmet Kalioncu uhapšen je u Podgorici, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Turska.

Uhapšen je u trenutku kada je prilazio kući koju je iznajmio u Podgorici, javlja portal Dan.

Njegov branilac advokat Dalibor Kavarić kazao je za portal RTCG da vjeruje da je hapšenje njegovog klijenta povezano sa aktuelnim dešavanjima u Turskoj, jer je Kalioncu povezan sa jednom građevinskom firmom.

- Mom klijentu je saopšteno da ga Turska potražuje radi nekog krivičnog djela u vezi sa platnim karticama. Međutim, porodica i ja sumnjamo da je motiv njegova veza sa građevinskom formom za proizvodnju betona.  Ako imamo u vidu trenutna dešavanja u Turskoj i hapšenja vlasnika građevinskih firmi u toj zemlji , porodica i ja smo uvjereni da je to pravi razlog njegovog privođenja - kazao je Kavarić.

On dodaje kako su optužbe za navodno drugo krivično djelo samo izgovor kako bi njegov branjenik bio što prije i što skraćenoj proceduri izručen Turskoj.

- Nakon što je porodica, i ja kao njegov branilac, provjerili u Višem sudu u Podgorici kod sudije za istragu koji je nadležan za postupak ekstradicije, utvrdili smo da on nije privođen sudiji kako to predviđa  zakon i međunarodna konvencija o ekstradiciji. Da bi počeo proces ekstradicije , on je morao biti priveden sudiji za istrage.  Umjesto pokretanja zakonitog izručenja policija vrši faktičko izručenje tako što je  Kalioncu  prekinula privremeni boravak i donijela ili planira da donese rješenje o protjerivanju - saopštio je Kavarić.

On je podsjetio da  Crna Gora po međunarodnoj konvenciji, kao i druge države, potpisinice nisu dužne da izruče stranca njegovoj matičnoj državi, ako bi u istoj mogla biti izrečena smrtna kazna ili ako postoje okolnosti koje ukazuju da bi u svojoj državi stranac mogao imati nehuman ili nepravedan sudski tretman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana