Tuleković: Rekordan broj posjetilaca u Spomen-području Donja Gradina u ovoj godini

Srna
Tuleković: Rekordan broj posjetilaca u Spomen-području Donja Gradina u ovoj godini

KOZARSKA DUBICA - Spomen-područje Donja Gradina u ovoj godini posjetilo je 35.000 posjetilaca, a najviše posjeta zabilježeno je tokom aprila i maja kada je održan niz aktivnosti u pomen na žrtve koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, izjavila je Srni direktor ove ustanove Tanja Tuleković.

Ovaj broj zabilježen je u Knjizi posjetilaca, a Tulekovićeva podsjeća da je godišnjem pomenu žrtvama ustaškog zločina genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini ove godine prisustvovalo rekordnih 30.000 posjetilaca.

"Godinu smo započeli promocijom u Banjaluci kapitalnog djela pod nazivom "Zašto Jasenovac", čije štampanje su podržali Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Specijalna bolnica "Mlječanica", a knjiga je zatim promovisana i u Beogradu i Prijedoru", rekla je Tulekovićeva.

U godini koja je na izmaku JU Spomen-područje Donja Gradina promovisala je i knjigu pod nazivom "Tuga koja traje cijeli život” o sudbini Dobrile Kukolj, kao i deveti broj časopisa "Topola".

Tulekovićeva je navela da je knjiga "Tuga koja traje cijeli život" bila među najtraženijima izdanjima na Štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, te da je ustanova učestvovala u maniFestaciji "Dani Srpske u Srbiji" sa izložbom "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945".

“I u ovoj godini prikupili smo veliki broj materijala dokumenata, fotografija i predmeta iz perioda Drugog svjetskog rata koji svjedoče o ustaškom zločinu genocida počinjenom u NDH, odnosno istorijske građe koja će činiti postavku Memorijalnog centra u Donjoj Gradini koji će zajedno graditi Republika Srpska i Srbija", rekla je Tulekovićeva.

Rad ustanove promovisan je u Izraelu objavljivanjem teksta o Donjoj Gradini u listu "Izrael danas" (Israel Hauom) i na zahtjev Institutu Jad Vašema njihovoj biblioteci dostavljen je katalog izložbi koje smatraju značajnim doprinosom za širenje istine o stradanju Srba, Jevreja i Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana