Tuleković: Izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini projekat od nacionalnog značaja

Srna
Tuleković: Izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini projekat od nacionalnog značaja

KOZARSKA DUBICA - Direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je Srni da će izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini posvećenog žrtvama ustaškog zločina genocida u NDH i njenom najvećem logoru - Jasenovac, biti korak dalje u očuvanju sjećanja na 500.000 ubijenih Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja, među kojim je bilo i 20.000 djece.

"Sjećanje kao dio našeg kolektivnog identiteta ne treba da bude samo jedan određeni dan u godini. Upravo, izgradnjom centra pristupamo interdisciplinarno ovom mračnom periodu naše istorije, jer izučavajući prošlost mi bolje razumijemo sadašnjost i oblikujemo budućnost", rekla je Tulekovićeva uoči sutrašnjeg potpisivanja sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama - jednog upravo u Donjoj Gradini, a drugog u Beogradu.

Ona je istakla da su veoma su značajni napori rukovodstava Republike Srpske i Srbije, koji kontinuirano rade na ovom projektu od nacionalnog značaja.

Tulekovićeva je navela da Javna ustanova Spomen-područje Donja Gradina radi na prikupljanju i raspolaže muzejskom građom koja predstavlja značajan fundus budućeg muzeja, s obzirom na stručnost, edukacije i interdisciplinarni pristup kustosa.

Vlada Srbija je 27. aprila usvojila zaključak da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, čime je i formalno počela realizacija dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika o podizanju memorijalnih centara u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednici Srpske i Srbije su dogovor o konkretizaciji ideje o izgradnji dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama postigli na sastanku u Beogradu 14. aprila, na Veliki petak.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije dao je blagoslov i prihvatio da učestvuje u ovom istorijski i strateški značajnom nacionalnom i regionalnom, pa i evropskom projektu. Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista.

U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece. Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac. Delegacija Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem danas počinje dvodnevnu posjetu Srpskoj tokom koje će, između ostalog, biti održana sjednica Savjeta Republike Srpske i Srbije, te odata počast Srbima stradalim u Pogromu "Oluja".

Potpisivanje sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama /Gradina-Beograd/ planirano je za sutra u 12.30 časova u Banjaluci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana