Trninić: Pokrenuta inicijativa za kupovinu helikoptera

GS
Trninić: Pokrenuta inicijativa za kupovinu helikoptera

GACKO - Pokrenuta je inicijativa za kupovinu jednog helikoptera koji bi bio isključivo korišćen za gašenje požara, s obzirom na to da helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske u jednom trenutku može da bude preopterećen obavezama koje ima Helikopterski servis.

Istakao je to direktor Republičke uprave civilne zaptitr (RCUZ) Srpske Boris Trninić koji je danas razgovarao sa načelnikom opštine Gacko.

-Kada je u pitanju gašenje požara, najbitnije je da se pravovremeno reaguje. Poslednji požar na području ove opštine pokazao je da je koordinacija između lokalnih i republičkih institucija bila brza, i da je, zahvaljujući intervenciji helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske spriječena veća šteta i širenje požara – istakao je Trninić.

Inače, požar na planini Baba, na jednom malom dijelu danas se bio aktivirao, ali se smirio bez ljudskog učešća. U pripravnosti su posada i helikopter, i vatrogasci TVSJ Gacko, prenosi RTRS.

Kada je u pitanju angažovanje helikoptera MUP-a Srbije, Trninić je rekao da je jedina smetnja, u ovom slučaju, ministar inostranih poslova u Savjetu ministar Elmedin Konaković.

- Mogućnost i namjena korišćenja tog helikoptera nije samo za Srpsku nego i za FBiH, i isključivo je humanitarnog karaktera, te se ne smije upotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe - rekao je Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana