Trišić Babić: Predstavnik Misije BiH samovoljno glasao protiv ruske rezolucije

Srna
Trišić Babić: Predstavnik Misije BiH samovoljno glasao protiv ruske rezolucije

BANjALUKA- Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH osuđuje samovoljno glasanje predstavnika Misije BiH pri UN koji se na sjednici komiteta Generalne skupštine UN, suprotno stavu Predsjedništva BiH, izjasnio protiv ruske rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma, izjavila je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva Ana Trišić Babić.

Ona je navela da će tražiti od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara da utvrdi ko je poslao instrukciju da se tako glasa u Njujorku.

"Tražićemo da se utvrdi da li je neko samovoljno glasao i pri tome nije našao ni shodno da obavijesti Predsjedništvo koje je po Ustavu BiH jedini ovlašteni organ da promijeni stav zemlje", istakla je Trišić Babić.

Prema njenim riječima, kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH je bio iznađen kada je vidio da je BiH glasala protiv ove ruske rezolucije, koja se tradicionalno, u ovo doba godine, nalazi na Generalnoj skupštini UN.

Tršić Babić je navela da ova rezolucija osuđuje glorifikaciju nacizma, ksenofobije i svih drugih pojava koje su dovele do strašnih zločina za vrijeme Drugog svjetskog rata, te podsjetila da je BiH uvijek bila za rezoluciju.

"O glasanju za rezoluciju tradicionalno, postoji stav Predsjedništva BiH, da BiH uvijek glasa za. Nama nije jasno ko je dao instrukciju da se promijeni kompletan stav Predsjedništva BiH, da BiH ovaj put odbije da se pridruži osudi nacizma, ksenofobije i svega onoga što stoji u toj rezoluciji", rekla je ona.

Trišić Babić je istakla da je ovo za svaku osudu, te dodala, da ako je to napravio neko samoinicijativno, unutar Ministarstva inostranih poslova i mimo šefa Misije, treba da se pokrene disciplinski postupak.

"Osobe koje tako istupaju i bez ikakvog obavještenja mijenjaju stav BiH, o ovakvom pitanju, koje je čak i u Ustavu BiH sadržano, da će BiH uvijek osuđivati ksenofobiji i nacizam, takvim osobama uopšte nije mjesto u zajedničkim institucijama BIH", istakla je ona.

Treći komitet Generalne skupštine UN u petak je usvojio ruski nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma.

Za dokument pod nazivom "Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima" glasalo je 105 zemalja, 52 su bile protiv, među kojima i BiH, dok je 15 bilo uzdržano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana