Trifković: Vaskršnji sabor važan za Srbe, zaustaviti reviziju Dejtona

Srna
Trifković: Vaskršnji sabor važan za Srbe, zaustaviti reviziju Dejtona

BANjALUKA - Profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković ocijenio je za Srnu veoma značajnim najavljeni veliki Vaskršnji sabor Republike Srpske i Srbije, te naveo da je takav skup prijeko potreban srpskom narodu koji se u ovom trenutku, u cijelom regionu, suočava sa egzistencijalnim izazovima.

-Važno je da najavljeni Sabor ne bude simboličnog karaktera, već da sadrži i konkretnu političku poruku ili izjavu o principima - naglasio je Trifković.

Prema njegovim riječima, to bi, između ostalog, značilo da Srbija potvrdi svoju ulogu kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma jer Srpska, kojoj su ugrožena prava, počiva na tom dokumentu.

-Reviziju ovog sporazuma pokušava da sprovede ilegalni visoki predstavnik - naveo je Trifković.

Dodao je da se Srbi suočavaju sa brojnim problemima i izazovima, a između ostalog traži se i mnogo odricanja na putu ka EU.

Trifković je izrazio sumnju da će taj proces biti ikada završen, ukazujući na iskustva drugih zemalja u regionu.

-Krajnje je vrijeme da se zarad tog mističnog puta, koji se sastojao samo iz uvele šargarepe na dugačkom štapu, ne kompromituju i ne narušavaju vitalni nacionalni interesi - rekao je Trifković.

On smatra da je u ovom trenutku vitalni nacionalni interes Srbije opstanak Republike Srpske.

-Ako joj se oduzmu vode, šume, poljoprivredno zemljište, ako joj se lideri presudama politizovanih sudova spriječe da učestvuju u političkom životu, onda od Republike Srpske neće ostati ništa - naglasio je Trifković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na jučerašnjem sastanku, kojem je prisustvovao i Njegova svetost patrijarh Porfirije, usvojili su zaključak da se 5. i 6. maja u Beogradu i drugim dijelovima Srbije održi veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske.

Najavljeno je da će na Saboru biti donesene važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao i zajedničke kulturne baštine.

Vlade Srbije i Srpske pripremiće deklaraciju i moguće druge opštepravne akte, koje će u istom tekstu podnijeti na usvajanje narodnim skupštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana