Tribina u Beogradu: Od toga kako bude projektovana srpska politika zavisiće budućnost Srba

Srna
Tribina u Beogradu: Od toga kako bude projektovana srpska politika zavisiće budućnost Srba

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je jedina istina da Srbi nisu završili svoje nacionalno pitanje na Balkanu i naglasio da će od toga kako bude projektovana srpska politika zavisiti budućnost Srba.

Dodik je rekao da je to u kontekstu namjera da se Kosovo separatiše od Srbije, a da Republici Srpskoj data prava budu uskraćena kršenjem dejtonskih rješenja.

-Jedina istina je da nismo završili naše nacionalne stvari na Balkanu. Od toga kako projektujemo našu politiku zavisiće naša budućnost - rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom "Srpska se brani i u Srbiji".

On je naglasio da Republika Srpska posljednjih decenija ima jasne političke stavove i da je važno pokušati nametnuti pitanje Republike Srpske izvan onoga što želi da uradi administracija Zapada, prije svega američka.

-Moramo da vratimo našu poziciju ravnopravnog pregovarača, a ne izvršioca - napomenuo je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska danas ima više onih koji je podržavaju i da je za Srpsku važno njegovati politička prijateljstva.

-Nastavljamo našu političku borbu koja se bazira na tome da tražimo prijatelje - rekao je Dodik.

On je zahvalio za održavanje ovakvih tribina u kontinuitetu koje daju odgovore na ozbiljna pitanja i istakao da to treba činiti u većem obimu, s obzirom na trenutna dešavanja.

Tribinu "Srpska se brani i u Srbiji" i promociju zbornika proteklih deset tribina u Beogradu organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i informativno-politički portali "Sve o Srpskoj" i "Fakti".

Tribina je organizovana povodom 9. januara - Dana Republike i 28. februara - dana kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske.

- Srbija i Republika Srpska bi trebalo da imaju jedinstvenu nacionalnu politiku. Jedan smo narod sa dvije strane rijeke, imamo isti jezik i pismo, istu vjeru pravoslavnu, istorije nam se prepliću kroz vijekove, te bi danas, pred istim političkim pritiscima iz svijeta, trebalo da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku- izjavio je šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović je naveo da činjenica da različite ekipe iz svijeta dolaze u Srpsku i u Srbiju ne znači da ne žele isto i Srpskoj i Srbiji, pa tako, dodao je „nelegalni visoki predstavnik u BiH ima isti ili sličan zadatak prema Republici Srpskoj, kao i ekipa EU koja u Srbiji radi na otimanju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije“.

Naglasio je da je „postalo gotovo svejedno da li nešto protiv Srba, Srpske i Srbije dolazi iz Sarajeva ili iz Prištine - sve se uglavnom pravi i pakuje na stolu kolektivnog Zapada i odatle se prosljeđuje“.

Cicović je dodao da zato vjeruje da je prije rješavanja svih velikih poslova važno biti apsolutno siguran u identitetska pitanja i odgovore, jer je samo onaj koji zna, vjeruje i voli - svoje porijeklo, narod i državu, svoju vjeru, jezik i pismo, siguran branilac svog naroda i svoje države.

-Sada kad je Republika Srpska zakoračila i u četvrtu deceniju siguran sam da ćemo i ubuduće znati da očuvamo njen ustavno-pravni položaj - ma kakvi i odakle dolazili novi nasrtaji - rekao je Cicović.

On je podsjetio da je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji suorganizator ove tribine i izdavač zbornika radova sa prethodnih deset tribina održanih tokom 2021. i 2022. godine.

-Ove tribine i zbornik sa njih vidim kao vrijedan doprinos Republici Srpskoj, Srbiji i njihovom zajedništvu - rekao je Cicović, koji je zahvalio svim učesnicima ovih tribina, koji su doprinijeli analizi stanja i razjašnjavanju okolnosti, pitanja i problema sa kojima se susreću Srpska i Srbija ovoga doba.

Izrazio je uvjerenje da je prijem koji večeras Predstavništvo priređuje proslavljajući i u Srbiji 9. januar - Dan Republike Srpske sa podsjećanjem na 28. februar, dan kada je usvojen njen prvi Ustav, istovremeno i lijep neposredan susret Srpske i Srbije.

Na tribini je predstavljen i zbornik izlaganja sa deset beogradskih tribina o Republici Srpskoj u izdanju Predstavništva i dva informativno-politička portala.

Na tribini su učestvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i analitičari i istoričari Srđan Perišić, Darko Tanasković, Nenad Kecmanović, Aleksandar Pavić, Slobodan Reljić, Siniša Ljepojević, Aleksandar Raković, Milomir Stepić, Predrag Ćeranić i Đuro Bilbija.

Učesnici su pokušali da daju odgovore na nekoliko ključnih pitanja - ako se Srpska brani i u Beogradu, ne brani li se i Srbija u Banjaluci, šta bi za Srpsku značio eventualni kompromis Srbije na Kosovu i Metohji, a šta održavanje statusa kvo, dnevne konsultacije predsjednika, sastanci dvije vlade, zašto ne i jedna nacionalna politika, zašto jedino Rusija od velikih sila potpisnika u Parizu i danas podržava dejtonski ustav BiH, gdje će se naći Srpska i Srbija pri budućoj podjeli Evrope na evroatlantski i evroazijski blok?

Nakon tribine, u 18 časova u svečanoj sali Doma vojske, Predstavništvo će organizovati, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske i Srbije, tradicionalni, deveti prijem povodom Dana Republike i 31 godine od prvog Ustava Republike Srpske.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana