Tri žalbe na rezultate žrijebanja za Dom naroda

GS
Tri žalbe na rezultate žrijebanja za Dom naroda

SARAJEVO - Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać rekla je da su ona i SNSD uložili žalbu na odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz Centralne izborne komisije  BiH rekli su da su zaprimljene tri žalbe na ovu odluku, i to - SNSD-a, Snježane Novaković-Bursać i Ranke Perić-Romić koje će biti proslijeđene Apelacionom odjeljenju Suda BiH kada CIK pripremi izjašnjenje na žalbe.

- Apelaciono odjeljenje Suda BiH ima rok od tri dana od dana prijema žalbi da po njima odluči - naveli su iz CIK-a za Srnu.

CIK BiH je 4. jula donio jednoglasnu odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske, kojom je mandat dodijeljen Nenadu Vukoviću.

CIK je 1. jula izvukla iz bubnja kandidatsku listu PDP-a, pa time mandat pripada Vukoviću.

U bubnju je bila i lista Ranke Perić Romić na kojoj je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda.

Do postupka žrijebanja je došlo nakon žalbi, odluka, apelacija koje su podnošene pošto je Narodna skupština Republike Srpske poslije Opštih izbora održanih 2022. godine, izabrala četiri SNSD-ova delegata za Dom naroda i nije htjela da prizna listić PDP-a.

 Nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH, CIK je ponovo priznao listić PDP-a čime su dvije kandidatske liste, SNSD-a i PDP-a, dobile isti broj glasova i to 12. Na ovo se žalio SNSD, a Sud BiH je tu žalbu odbio te je danas organizirano žrijebanje između dvije liste.

Trenutno SNSD ima četiri od pet delegata u Domu naroda. Parlamenta. Petog delegata ima SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana