Tri lica procesuirana: Policija defile usmjerila ka izlazu iz u Brčkog

Srna
Tri lica procesuirana: Policija defile usmjerila ka izlazu iz u Brčkog

BRČKO - Policija Brčko distrikta procesuirala je danas tri lica u skladu sa odredbama Zakona o mirnom okupljanju i Zakona o oružju i municiji, nakon čega je kolonu vozila sa istaknutim ratnim zastava sa ljiljanima u defileu povodom 1. marta, koji se u dijelu Federacije BiH obilježava kao "dan nezavisnosti BiH", usmjerila ka izlasku iz grada.

Šef Policije Brčko distrikta Goran Pisić rekao je da je kolona u kojoj je bilo 90 vozila i 250 lica prošla samo kroz jedan dio grada.

"Mi smo danas imali ispunjene odredbe prilikom procesuiranja ova tri lica za podnošenje prekršajne prijave po Zakonu o mirnom okupljanju. To je odredba koja označava prekid tog mirnog okupljanja. Ono što smo mi uradili nakon toga je da smo na profesionalan i bezbjedan način kolonu vozila usmjerili ka izlasku iz grada", precizirao je Pisić novinarima.

Pisić je naveo da su vozila za defile pristizala iz Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog, Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i sa teritorije Brčko distrikta, te da je najavljeni defile trajao od 11.00 do 13.00 časova.

On je zahvalio pripadnicima Policije Brčko distrikta, MUP-a Republike Srpske, kantonalnih MUP-ova srednjobosanskog, sarajevskog i tuzlanskog kantona, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i snagama EUFOR-a koji su pomagli danas u izvršenju zadataka.

Policija Brčko distrikta prethodno je zaprimila obavještenje o održavanju mirnog okupljanja - auto-defilea povodom obilježavanja 1. marta u organizaciji Bosanske narodne stranke - Sanina Muse.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana