Trebinje očekuje dolazak brojnih ulagača na prostranstva hercegovačkog krša

Anita Janković Rečević
Trebinje očekuje dolazak brojnih ulagača na prostranstva hercegovačkog krša

TREBINjE - Na prostoru prve slobodne zone koja niče na prostranstvima hercegovačkog krša nedaleko od Trebinja prvi industrijski pogoni trebalo bi da dobiju obrise za dvije godine, a ako je suditi prema iskazanom interesovanju investitora biće tu fabrike iz oblasti metalskog, prerađivačkog i prehrambenog sektora.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić za “Glas” kaže da je riječ o pokretanju prve slobodne zone u Republici Srpskoj gdje investitori, osim niza različitih pogodnosti, mogu računati i na benefit koji isključuje plaćanje PDV-a sve do momenta prodaje proizvoda. 

Ćurić kaže da su na ideju za osnivanje slobodne zone došli tokom obilaska bratskih gradova u Srbiji, poput Subotice, Pirota i Zrenjanina. 

- Kod njih već duže vrijeme postoje slobodne zone te su nam savjetovali da isto uradimo i mi sa ciljem razvoja privrede, jer osim što je isplativo za grad može okupiti značajan broj privrednika. Za realizaciju projekta od Vlade RS smo dobili donaciju od 800.000 KM i s tim novcem raščistili desetak hektara terena koji je bio vrlo krševit i nepristupačan. Imamo mogućnost da zonu proširimo na još 100 hektara - dodao je Ćurić. 

On je naveo da grad u narednom periodu iz lokalne kase planira izdvojiti novac za izgradnju putne i komunalne infrastrukture, kako bi lokaciju priveli namjeni.

- Neophodno je da na prostor slobodne zone dovedemo vodu, struju, kanalizaciju te da ogradimo parcelu. Prema grubim procjenama, za taj dio uređenja biće nam potrebno 1,5 miliona KM. U budžetu trenutno nemamo toliki novac već samo dio, tako da ćemo vjerovatno raditi po fazama - naglasio je Ćurić. 

Dodao je da je određeni broj privrednika već iskazao interesovanje za ulaganje na lokaciji slobodne zone. 

- Interesovanje su iskazali privrednici iz Trebinja, cijele hercegovačke regije, ali i strani ulagači. Dolaze iz metalske, prerađivačke, prehrambene pa čak i drvne industrije. Određeni popusti očekuju one koji su izvozno orijentisani, neće biti plaćanja PDV-a u toku proizvodnje, a svi oni koji budu radili objekte namijenjene proizvodnji mogu računati i na 99 odsto popusta za rentanje, kao i 25 odsto popusta za troškove uređenja - kazao je Ćurić, naglasivši da cijena zakupa još nije određena. 

Slobodna zona niče na području Draženske gore koja je udaljena osam kilometara od Trebinja, na putnom pravcu prema Ljubinju i Dubrovniku. 

- Blizu smo luka Bar i Ploče te aerodroma u Tivtu, Podgorici i Mostaru što je pravi preduslov za poslovni uspjeh zone. Takođe, obilaznica koja će se graditi sa ciljem povezivanja puta Mostar - Dubrovnik prolazi pored slobodne zone što je dodatna prednost. Smatramo da će ta činjenica doprinijeti da zona bude još atraktivnija budućim investitorima. Naša ambicija je da privučemo što više privrednika, i stranih i domaćih, koji će otvoriti značajan broj radnih mjesta - naglasio je Ćurić.

Dodao je da će završetak radova zavisiti od priliva novca, naglašavajući kako očekuje da u roku od dvije godine zona bude u funkciji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana