Traže uklanjanje tenka: "Umjesto rađanja stavili obilježje stradanja"

Tanjug
Traže uklanjanje tenka: "Umjesto rađanja stavili obilježje stradanja"

SARAJEVO - Na internet portalu Peticije onlajn pokrenuta je peticija za uklanjanje tenka postavljenog kao spomen-obilježje pripadnicima tzv. Armije BiH u parku pored Druge gimnazije u Sarajevu, zbog, kako se navodi, "neprimjerenosti dizajna, lokacije i sadržaja oko spomen obeležja".

Peticiju je, za sada, potpisalo više od 800 ljudi, koji se slažu da je ovakvo spomen-obilježje na pogrešnoj lokaciji, zbog neposredne blizine škola, vrtića, mjesto na kojem se okupljaju djeca i mladi, kao i da je na zelenoj površini koja je godinama bila netaknuta i koja je privlačila posjetioce sa i bez kućnih ljubimaca.

"U tom parku se igraju dječica iz okolnih vrtića, on je simbol rađanja zbog mnogobrojnih stabala i behara koji krasi krošnje posebno u proljeće, a pretvara se u obilježje stradanja i smrti, gubitaka i patnje...", navodi se u peticiji.

Autor i potpisnici smatraju da odabrana lokacija za postavljanje takve vrste spomen-obilježja nije dobro promišljena i da stvara nelagodu kod stanovnika.

".... Došli smo da zaključka da su ljudi uznemireni, da im tenk kao takav izaziva drugi vid sjećanja i asocijacije na rat, te da ne izaziva ponos, već nelagodu i traumu...", stoji, između ostalog, u peticiji.

Inače, spomenik je postavljen uz saglasnost Grada Sarajeva i na insistiranje gradonačelnice Benjamine Karić koja je prisustvovala njegovom otkrivanju. Tenk je bio u vlasništvu nekadašnje zajedničke Jugoslovenske narodne armije (JNA), koji je "zarobljen" u proteklom građanskom ratu u BiH.

Kako su ranije prenijeli federalni mediji, riječ je o još nedovršenom projektu s obzirom na to da je najavljeno postavljanje figura pripadnika tzv. Armije BiH u prirodnoj veličini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana