Tragom izjava dva člana Predsjedništva BiH tokom posjete Ukrajini: Licemjerje Komšića i Bećirovića

Veljko Zeljković
Tragom izjava dva člana Predsjedništva BiH tokom posjete Ukrajini: Licemjerje Komšića i Bećirovića

BEOGRAD - Otvoreno podržavajući suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, a u isto vrijeme ne radeći to kada je u pitanju Srbija u slučaju Kosova, šta više, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović još jednom pokazali su svoje političko licemjerstvo te kako u praksi izgledaju truli i jeftini kompromisi.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar i direktor Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada Ognjen Karanović, komentarišući višednevnu posjetu Bećirovića i Komšića Ukrajini i poruke koje su se mogle čuti nakon toga, navodeći kako je i ovaj susret pokazao da BiH, ali i Ukrajina imaju istog mentora, koji sjedi u Vašingtonu.

- Sve trojica imaju jednog mentora, prema čijim direktivama se ponašaju. Doduše ima tu i dosta dodvoravanja, koje ponekad izgleda tragikomično. Oni koriste to što deo zapadnih zemalja podržava unitarističke politike, kako u Ukrajini, tako i BiH. S druge strane, ne traba zaboraviti da Zelenski i pored velikih pritisaka nije ipak priznao nezavisnost takozvanog Kosova, jer bi na taj način napustio princip nepovredivosti granica. Zato on podržava i BiH, ali i obratno BiH, njih. Obe strane smatraju da su granice nepovredive, ali i da je sve ostalo porozno, od Minskog, preko Briselskog do Dejtonskog sporazuma. Na taj način, nažalost, razmišlja i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji takođe podržava ukrajinski suverenitet, ali ne i onaj Srbije - kaže Karanović poručujući da to nisu više ni dvostruki aršini, već jedna velika groteska koja vlada na globalnom nivou.

Navodi i da će vjerovatno mnogi biti saglasni sa njegovom tezom koju zastupa - da bi kontekst BiH trebalo posmatrati i iz ugla krize u Ukrajini, jednako kako bi i sudbinu Kosova - u kontekstu političkih rješenja na Kavkazu.

- Nažalost, kako vreme prolazi, postaje sve više jasno da je BiH rezultat trulog kompromisa, što pokazuju i ovakve i slične izjave Komšića i Bećirovića, ali i njihovih prethodnika, a krajnji rezultat je ludačka košulja koja joj se stavlja preko glave. Nije ni čudo što se Republika Srpske svemu tome protivi - kaže Karanović.

Doktor političkih nauka i naučni saradnik na Institutu za evropske studije iz Beograda Stevan Gajić kaže da je pomno ispratio ovu posjetu Komšića i Bećirovića Ukrajini i da mu je prvo pala u oči estetika - žuto-plave zastave Ukrajine, BiH i Evropske unije.

- Nedostajala je samo još zastava takozvanog Kosova. Prvo što mi je tada palo na pamet jeste kako te lažne i veštačke tvorevine, koje su rezultat američkog imperijalizma, imaju iste boje zastave. Zapad je u BiH, ali i u Ukrajini, stvorio lažne identitete. Komšić i Bećirović su najbolji simboli toga. Zato slobodno mogu reći da se radi o političkim kreaturama koje se međusobno prepoznaju gde god da se nađu. Naravno, oni se zbog toga i podržavaju, bežeći sumanuto od svojih korena. Zato im Srbi, ali i Rusi smetaju te će stoga učiniti sve da nekako napakoste, gledajući jednim okom ka zapadu, da vide reakciju i klimanje glavom. Znači širom Evrope su stvoreni razni Frankenštajni, napravljeni i osmišljeni u američkim laboratorijama. Smatram da je potpuno nebitno šta oni govore, i suštinski i po značaju, jer Komšić, Bećirović, ali i Zelenski samo su vazali koji sprovode tuđe politike, koje nikako nisu u interesu, kako naroda u Ukrajini tako ni u BiH - navodi Gajić za “Glas Srpske”.

Ističe i da bi Komšić i Bećirović, da su u prilici i da nije veta srpskog člana Predsjedništva BiH, vjerovatno odavno udarili kolac u leđa u Srbiji, priznavajući nezavisnost Kosova.

- Uradili bi to jer suština njihovog nakaradnog političkog delovanja uglavnom usmerava na negiranje svog pravog identiteta, kako bi očuvali izgrađene laži. Zato ne treba da nas začudi kada takve prevrtljive osobe u jednom trenutku podržavaju međunarodno pravo, a u drugom ne. To se može objasniti konvertiranim umom - kaže Gajić.

Objašnjava i da Komšićeve i Bećirovićeve izjave, baš kao i Zelenskog ne bi trebalo nikoga da pogode ili zabrinu, jer niko od njih ne odlučuje samostalno ni o čemu.

- Oni su samo avatari zapada. Bećirović i Komšić su tu da samo sprovede interese zapada i jedna vrsta megafona. To bi trebalo da shvate i građani BiH, da ni jednom ni drugom nije stalo do njih, do bolje budućnosti. Pa oni su čak spremni da žrtvuju mir, zarad prizemnih političkih ciljeva. Ljudi u regionu moraju da shvate da se mora izaći iz tih kolonijalnih okova, za koje se svojevremeno zalagala i “Mlada Bosna”. Taj slobodarki duh “Mlade Bosne” danas nosi sa sobom samo Republika Srpska. Kad smo videli, na primer, da je neko od predstavnika bošnjačkog naroda ikada pozvao na Gavrila Principa, a da to nije bilo u negativnom kontekstu. Nisu to uradili ni Komšić ni Bećirović. Oni očigledno žale za starim vremenima i vladavinom Austrougarske. Kako njih sada nema, okrenuli su se Americi. Zato i na sam susret u Ukrajini gledam kao na sastanak lidera dve kolonijalne i kvazi-države. Taj susret je bio kao gledanje u ogledalo - poručio je Gajić.

Poruke

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić sastali su se proteklih dana u Kijevu s predsjednikom i premijerom Ukrajine, povodom obilježavanja dana nezavisnosti ove zemlje. Bećirović je ovom prilikom naglasio da Dodikovo odlikovanje Vladimiru Putinu nije stav više od 70 posto građana BiH, ali i da obojica i dalje podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Komšić je istakao da Ukrajinci ne smiju “kompromisima u miru izgubiti ono što su hrabro branili u ratu te da je slobodni narod BiH uz Ukrajinu”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana