Toplotni talas stigao u zemlje regiona, temperatura vazduha i do 44 stepena

Tanjug,
Toplotni talas stigao u zemlje regiona, temperatura vazduha i do 44 stepena

BEOGRAD - Toplotni talas danas je stigao u sve zemlje regiona, a trajaće, kažu meteorolozi, do 27. jula. Temperatura vazduha će u pojedinim gradovima i mjestima dostizati i nevjerovatnih 44 stepena Celzijusa.

U naredna dva dana u većini predjela će na snazi biti crveni meteoalarm, kada će se temperatura kretati između 33 i 41 stepena, na jugu čak i 42.

U većini krajeva u Republici Srpskoj i FBiH danas je na snazi crveni meteoalarm zbog visoke temperature vazduha koja može štetno uticati na zdravlje stanovništva.

Najviša temperatura vazduha biće od 36 do 40, na jugu do 42 stepena Celzijusova.

Žuti meteoalarm na snazi je za sjeverozapadne i jugoistočne krajeve, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vrlo toplo vrijeme nastaviće se i tokom noći

U Banjaluci će danas maksimalna temperatura vazduha biti od 36 do 40 stepeni, dok će nešto niža biti samo na planinama.

Republički hidrometeorološki zavod  upozorio je da će u posaednjoj dekadi jula na području Srbije biti veoma toplo.

Maksimalna temperatura u petak i subotu biće od 35 do 40 stepeni Celzijusa. Zbog visoke temperature u Bačkoj, Banatu, Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vrijeme vrlo opasno. U ostalom dijelu Srbije na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vrijeme.

Ako se po jutru dan poznaje u Hrvatskoj se danas očekuju paklene vrućine. U Senju se živa u termometru u šest časova ujutru nije spuštala ispod 30 stepeni, a vruće jutro je bilo u Lastovu, Palagruži, Hvaru, Rijeci i Opatiji i kretala se 24 i 25 stepena.

Vrhunac toplotnog talasa očekuje se za vikend kada će temperature lokalno biti oko 40, kada bi, kako najavljuju hrvatski meteorolozi, mogli biti premašeni neki julski rekordi.

Toplotni talas je stigao i u Crnu Goru, koja će, kako najavljuju meteorolozi, biti jedna od najvrelijih država u Evropi sa mogućom temperatoruom i do 44 stepena.

Vrelo će biti i u Sjevernoj Makedoniji, gde je prognozirana temperatura za danas između 34 i 41 stepena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana