Tokom rasprave u NSRS poručeno: Ustavni sud srušio Ustav

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Ustavni sud BiH je srušio Ustav i pokazao šta misli o jednoj polovini ove zemlje i jednom konstitutivnom narodu.

Poručeno je to tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske kao reakcija na posljednje odluke te pravosudne institucije kojima su isključeni predstavnici iz Republike Srpske iz odlučivanja u tom sudu.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a Igor Žunić je rekao da je pravde sve manje.

- Ustavni sud BiH pokušava da preuzme ulogu visokog predstavnika. Donosili su političke odluke po zadatku, ali im to neće polaziti za rukom jer Srpska ima institucije da ne bude razvlašćena kako ste zamislili. Onaj ko se predstavlja kao čuvar Ustava isti krši - rekao je Žunić i pozvao na jedinstvo.

Predsjednik Kluba SDS-a Vukota Govedarica je predložio amandman koji glasi da se odluke suda, donosene poslije 19.juna kada su prekršili svoja pravila, neće primjenjivati.

- Očekujem da će biti usvojen - rekao je Govedarica koji je uvjeren da će predloženi zakon stići i do Ustavnog suda RS jer će neko sigurno posegnuti za mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Spomenka Stevanović iz DEMOS-a navela je da sve što nije jasno navedeno u Dejtonskom sporazumu pripada entitetima, ali da je Ustavni sud svojim odlukama pokušao da izmijeni ovu stavku.

-U prošlosti smo imali djelovanje visokog predstavnika, a danas je njegovu ulogu preuzeo Ustavni sud. Ovo je pravni haos, zahvaljujući upravo Ustavnom sudu i visokom predstavniku - istakla je Stevanovićeva.

Ona je dodala da se situacija usložnjava i da je dodatno opterećena izmjenom pravila koja su ranije u Ustavnom sudu BiH garantovala učešće u odlučivanju bar jednog sudije iz Republike Srpske.

-Nikome nije odgovaralo da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH. Bošnjaci su tu vidjeli sredstvo za ostvarenje svojih političkih ciljeva - zaključila je Stevanovićeva.

Poslanik Narodne partije Srpske Dragan Galić istakao je tokom diskusije da treba nastaviti s aktivnostima zaštite interesa Republike Srpske.

-Ovaj zakon treba podržati i trebamo biti jedinstveni. To je prvi korak ka uređenju stanja u Ustavnom sudu BiH u kojem će se birati i u kojem će odlučivati i sudije iz Republike Srpske - naveo je Galić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da iz opozicije nisu dolazili prijedlozi rješenja za ključna politička pitanja, osim ranijih prijedloga SDS-a.

-Nijedan prijedlog, samo defetizam i pokušaj da se skrene tema. Ovdje se skreće tema i banalizuje jedinstvo - naveo je Stevandić.

Rekao je da se Srpska suočava s ozbiljnim pitanjem i da je želja Sarajeva da se problematizuje imovina ili čak postojanje Republike Srpske.

-Nije u redu provocirati ljude koji su provodili dane i noći da formiraju zaključke i zaštite imovinu. Ova Narodna skupština je doprinijela tome da više nema visokog predstavnika i treba da budu ponosni na sebe oni koji su ga dislocirali - kaže Stevandić.

Naglasio je da se nakon pobjede nad visokim predstavnikom traži i pobjeda nad Ustavnim sudom BiH, naglašavajući da se to radi staloženo i u skladu s Ustavom.

-Defetizam razara tkivo svakog naroda. Neznanje se može popraviti, ali karakter ne može. Potrudite se da ne pokvarite srpski karakter - naveo je Stevandić.

Republički premijer Radovan Višković je rekao da nema retroaktivnosti primjene zakona.

- Sve ovo je posljedica te plenarne sjednice Ustavnog suda 19.juna. To je pokazivanja mišića, sile i odnosa prema jednoj polovini BiH - rekao je Višković i dodao da je ovo legalni odgovor Srpske.

Ovaj akt koji su predložili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Srpske predviđa da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Prijedlog zakona predviđa da se lica koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana