Teže biti načelnik nego poslanik

Marijana Miljić Bjelovuk
Teže biti načelnik nego poslanik

BANjALUKA - Nismo se zasitili krupnih političkih pitanja. Iskustvo stečeno u republičkom parlamentu je dobar temelj za razvoj manjih sredina, a pred nama je sigurno teži posao nego što je bio u Narodnoj skupštini Srpske.

U ovom stavovima su saglasni odlazeći narodni poslanici vlasti i opozicije koji napuštaju Narodnu skupštinu RS nakon deset i 14 godina jer su izabrani za prve ljude u svojim opštinama na održanim lokalnim izborima. Riječ je o Igoru Žuniću (SNSD) koji je izabran za gradonačelnika Dervente, a koji je prvi put na opštim izborima 2014. godine voljom građana izabran za poslanika u Narodnoj skupštini, ali i 2018. i 2022. godine, odnosno ukupno dva i po mandata ili deset godina proveo je u poslaničkim klupama.

Duže od njega na ovoj funkciji je sada prvi čovjek Gacka Vukota Govedarica (SDS) koji je na izborima 2006. osvojio mandat u Narodnoj skupštini, a potvrdio ga na izborima 2010. godine.

Govedarica je obnovio mandat i 2014. godine, ali je izabran za narodnog poslanika i 2022. godine. Kada se podvuče crta, u poslaničkim klupama proveo je tri i po mandata ili 14 godina.

- Velika je čast biti narodni poslanik. Nadam se da sam opravdao povjerenje građana koje su mi ukazivali od 2014. godine. Parlament ću pamtiti po donošenju zakona, ozbiljnim temama koje smo otvarali, ali i po političkim diskusijama i raspravama koje smo vodili - kazao je “Glasu” Žunić i dodao da se trudio da njegove rasprave i diskusije ne prelaze granice dobrog ukusa i političke korektnosti.

Navodi i da se nije zasitio velikih političkih tema bez obzira na to što ide na lokalni nivo.

- Predstavnici lokalnih zajednica, a naročito gradonačelnici moraju se posvetiti i velikim političkim temama bez obzira na to što su zaduženi za lokal - navodi Žunić.

Naglašava i da će stečeno političko iskustvo iz republičkog parlamenta, ali i poznanstva koja je sklopio u protekloj deceniji iskoristiti za boljitak građana Dervente.

S obzirom na to da je bio i zamjenik načelnika, navodi da na osnovu toga može izvući zaključak da je najteži politički posao koji postoji biti načelnik ili gradonačelnik.

- Teže je i odgovornije jer smo u direktnom kontaktu sa građanima, komšijama. Ta odgovornost koju nosimo gledajući ih svaki dan u oči je nešto najodgovornije što u politici može biti – zaključio je Žunić.

S druge strane, Govedarica kaže da krupnih političkih pitanja čovjek ne može da se zasiti jer ona imaju, kako navodi, svoju specifičnu težinu.

- Uvijek sam volio da učestvujem u raspravama o tim krupnim političkim temama. Nažalost, mogu da konstatujem da su one u najvećoj mogućoj mjeri bile predmet manipulacije jer se od svih njih koje su stajale na stolu ništa ozbiljnije nije dešavalo – kazao je “Glasu” Govedarica.

Naglašava i da će mu iskustvo iz NSRS, ali i ono životno dobro doći za razvoj opštine Gacko.

- Kreacije ideja i vizija moraju da postoje. Moramo da gradimo dobar odnos sa građanima. Međusobno povjerenje ne možemo graditi ni na jedan drugi način izuzev na iskrenosti - poručio je Govedarica.

Dodaje i da je posao prvog čovjeka u opštinama i gradovima odgovorniji od onoga iz poslaničkih klupa.

- Odgovornija je pozicija u lokalnoj vlasti prvog čovjeka jer praktično od njega dosta stvari zavisi, ali i od njegovih saradnika koji mogu biti od velike pomoći. Dakle, vjerujem da je uloga načelnika i gradonačelnika teža i odgovornija nego poslanika - zaključio je Govedarica.

Osvojeni glasovi

Na održanim lokalnim izborima prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH Igor Žunić je osvojio 5.798 glasova u Derventi.

S druge strane, Vukota Govedarica je na osnovu dobijenog povjerenja 2.963 sugrađana izabran za načelnika Gacka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana