Testna faza u dva grada: Kada će u cijeloj Srpskoj početi plaćanje kazni platnim karticama

Srna
Testna faza u dva grada: Kada će u cijeloj Srpskoj početi plaćanje kazni platnim karticama

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske demonstriralo je danas u Banjaluci mogućnost plaćanja novčanih kazni za počinjeni prekršaj u saobraćaju platnom karticom na licu mjesta.

Resorni ministar Siniša Karan smatra da je riječ o velikoj olakšici za građane, posebno one koji nemaju prebivalište ili boravište u Republici Srpskoj.

-Zbog nedostatka ovakvog sistema u ranijem periodu ima oko 40.000 nenaplaćenih prekršaja, a riječ je uglavnom o ljudima koji žive u inostarnstvu - rekao je Karan novinarima.

On je dodao da je mogućnost ovog servisa i prepoznavanje onih koji imaju neplaćene prekršajne naloge.

-Testna faza kreće danas u policijskim upravama Banjaluka i Bijeljina u naredne dvije, tri sedmice, da bi se potom krenulo u cijeloj Republici Srpskoj - rekao je Karan i ukazao na važnost poštovanja saobraćajnih propisa.

On je naveo da ovakav sistem ima tek nekoliko država u okruženju, te je zahvalio NLB banci na saradnji u uvođenju plaćanja kazni posredstvom platne kartice.

Predsjednik Uprave NLB banke Goran Babić rekao je da vjeruju da će građani na ovaj način moći lakše i efikasnije da, kada se nađu u situaciji saobraćajnog prekršaja, platiti predviđenu kaznu bez odlaska i čekanja u redovima na šalterima.

-Naravno, moći će da iskoriste popust od pedeset odsto jer plaćaju na licu mjesta - rekao je Babić.

Demonstraciji mogućnosti plaćanja novčanih kazni po počinjenom prekršaju u saobraćaju posredstvom elektronskog sistema prisustvovao je i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana