Terzić: Važno da svi gradovi Srbije sarađuju sa gradovima Srpske

SRNA
Terzić: Važno da svi gradovi Srbije sarađuju sa gradovima Srpske

BEOGRAD - Saradnja između Kraljeva i lokalnih zajednica u Republici Srpskoj temelji se na prijateljskim i bratskim odnosima istog naroda koji je razdvojila rijeka Drina, a važno je i da svi gradovi i opštine u Srbiji imaju takvu saradnju, rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

On je za Srnu istakao da građani Kraljeva podržavaju srpski narod u BiH u njegovoj borbi za očuvanje srpskog identiteta, kao i zajedničku borbu da se objasni značaj opstanka Republike Srpske. Kraljevo je i u periodu bivše Jugoslavije imao potpisan sporazum o bratimljenju sa Goraždem, a poslije ratnih sukoba obnovilo je saradnju sa Novim Goraždem.

"To je grad sa kojim imamo bratske odnose, ali Kraljevo sarađuje i sa gotovo svim gradovima i opštinama na teritoriji Republike Srpske, a posebno sa Trebinjem i opštinom Rudo", naveo je Terzić. On je istakao da se trude da razvijaju saradnju u oblasti privrede, turizma i obrazovanja, kao i zajednički rad na napretku srpskog naroda, bez obzira na to gdje živio.

VAŽNO DA SVE LOKALNE ZAJEDNICE U SRBIJI SARAĐUJU SA ONIM U SRPSKOJ

Govoreći o značaju povezivanja Srba sa dvije strane Drine, o učvršćivanju jedinstva, identiteta, tradicije i kulture, Terzić je naveo da je veoma značajno da sve lokalne zajednice u Srbiji sarađuju sa onim u Srpskoj.

On je istakao da je značajna i saradnja sa organizacijama koje okupljaju Srbe i rade na očuvanju njihovog jedinstva, tradicije i kulture na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj.

"Mi se trudimo da zajedno sa ljudima koje vode ove lokalne samouprave radimo i na saradnji kulturno-umetničkih društava /KUD/, pa je tako KUD iz Ušća u Kraljevu godinama gost festivala koji se krajem juna održava u Trebinju, a odlaze i u druge gradove u Republici Srpskoj", napomenuo je Terzić.

On je rekao da njeguju srpsku baštinu i tako što obezbjeđuju dovoljno sredstava za KUD-ove, koji su čuvari jedinstva, tradicije i kulture. "Siguran sam da ćemo u budućnosti učestvovati u još mnogo drugih poduhvata na zaštiti kulture sprskog naroda", istakao je Terzić. O

n je podsjetio da Kraljevačko pozorište sarađuje sa pozorištima iz Republike Srpske, te da je nedavn

GRAĐANI KRALjEVA UZ NAROD SRPSKE

Kada je riječ o borbi srpskog naroda u Republici Srpskoj za očuvanje Srpske i njen opstanak, uprkos pritiscima i napadima sa Zapada i iz Sarajeva, Terzić je rekao da su narod iz Srbije i građani Kraljeva, sve vrijeme uz srpski narod u BiH, tokom njegove borbe za očuvanje srpskog identiteta.

"Trudimo se da dobrom saradnjom sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji prenesemo ljudima u Kraljevu, ali i drugim mestima, značaj borbe za očuvanje srpskog identiteta i Republike Srpske", istakao je Terzić. O

n je dodao da u tome pomažu brojne organizacije učesnika ratova od 1991. do 1999. godine i ratnih vojnih invalida. "Verujem da ćemo samo svi zajedno, boreći se za srpski narod, uspeti da objasnimo značaj opstanka Republike Srpske kao entiteta koji uspešno odoleva pritiscima i iz Sarajeva i iz međunarodne zajednice", rekao je Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana