Teroristi iz BiH prijetnja čitavom svijetu

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Avaz

BOSANSKA KRUPA - Terorizam je u institucije BiH ušao još 1991. godine sa Alijom Izetbegovićem i nikada iz njih nije istjeran. U pravosudnim i bezbjednosnim organima je i te kako prisutan, a ulazak u univerzitet je praktično bio završna operacija.

Stav je to stručnjaka za bezbjednost nakon što je  u Bosanskoj Krupi maloljetnik ubio policajca Ozrena Marana, a ranio njegovog kolegu Avdu Hasanovića. Cijeli slučaja okarakterisan je kao teroristički napad, a osim maloljetnika koji je osumnjičen za ubistvo, uhapšeno je još nekoliko osoba, među kojima i profesor sa Univerziteta u Bihaću. 

Prema nezvaničnim informacijama uhapšeni su Hakija Kanurić, Hidajet Mušić, Hajudin Šabić, Dževdet Mujović, Muhamed Delalić, Muharem Bajrić i Rijad Nahić. Kanurić je, kako mediji prenose, profesor na Islamsko-pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću. 

- U obrazovanju, tačnije u univerzitetu radikalni islamisti našli su mehanizam trovanja djece, odnosno njihovog usmjeravanja i regrutovanja za određene akcije. Nije ovo početak, ni incident. Vehabizam je ovdje stalno prisutan, policajce ubijaju konstantno sa određenim vremenskim prekidima - kazao je “Glasu” stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, koji dodaje da desetine predmeta nikada nisu istraživane. 

BiH je, navodi on, leglo terorizma zahvaljujući politikama iz Sarajeva.

- Teroristi imaju podršku u okviru političkog sistema i sa njima je teško razgovarati. Na Zapadu odlično razumiju da je BiH teroristička baza za napade na Evropu, odnosno da je ona najperspektivnija odskočna daska islamskog radikalizma za Evropu - poručio je Galijašević. 

Slučaj iz Bosanske Krupe, naglašava on, upalio je alarm i pitanje odakle 15-godišnjaku snaga da ubije.

- Gdje je on obučavan da nožem ubije jednog, a rani drugog policajca. On nema dovoljno fizičke snage. To mora nadoknaditi vlastitom vještinom i ona se ne stiče u kući i za knjigama, nego u nekim kampovima. Ali da mi ne bismo pričali o svim tim kampovima u FBiH tu je ministar odbrane Zukan Helez da izmisli ruske kampove i okrene zapadni pogled prema priči: Evo Rusa, oni prave problem. To izmišljanje čini Heleza saučesnikom u ovom terorističkom aktu - ističe Galijašević. 

Navodi i da, nažalost, u budućnosti možemo očekivati slične događaje.

- Radikalni islam premrežio je obavještajno-bezbjednosne i pravosudne institucije i oni tu vrše kontraobavještajnu zaštitu terorista. Sakrivaju ih i omogućavaju im obuke. Ponoviće se. Ta mreža nije ni dirnuta. Ona je snažna u BiH, organizovana, podržana spolja i integrisana u terorističku organizaciju Muslimansko bratstvo - zaključio je Galijašević.

Sličan stav zastupa i dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin koji govori da je stanje puno gore, jer BiH nikada nije bila spremna da se suoči sa problemom postojanja vehabijskih zajednica i paradžemata te dubokom indokrinacijom radikalnog islama na ovim prostorima. 

- Nikada nisu bili spremni da se suoče, trajno prate i spriječe djelovanje onih koji su se vraćali sa ratišta iz islamskih zemalja i koji su u BiH stavili sebi ulogu da šire radikalni islam - kazao je “Glasu” Župljanin. 

Naglasio je da je slučaj iz Bosanske Krupe nastavak stanja u kojem sasvim sigurno postoje oni koji na organizovan način žele da šire strah i paniku u BiH te dižu tenzije na što je mogući viši nivo, ali i da sprovode politiku koju je zastupao tvorac islamske deklaracije Alija Izetbegović. 

- Riječ je o opasnoj ideologiji mržnje prema svemu što bi pozitivno moglo biti u BiH. Problem je što nadležni u BiH, prije svega u drugom entitetu ne priznaju da postoji problem i ne žele da se uključe u njegovo rješenje. To nije opasno samo za RS i BiH, već i za region, pa i svijet - naveo je Župljanin.

Naglasio je da ovu tvrdnju potvrđuje i činjenica da je u posljednjih deset i više godina svaki teroristički čin koji se desio u svijetu na određene načine imao konekcije sa BiH. 

- Bilo da su izvršioci tih djela bili porijeklom ili obučavani u BiH ili su, sa druge strane, imali logističku podršku u BiH. Prema tome krajnji je trenutak da se osvijeste oni koji su zaslijepljeni ovom ideologijom i da shvate da nikome ništa neće dobro donijeti - zaključio je Župljanin.

PRITVOR 

Na ročištu u Opštinskom sudu u Bosanskoj Krupi određen je pritvor maloljetniku koji je počinio ubistvo jednog i teško ranio drugog policijskog službenika u Policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi - potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

Pritvor, određen na zahtjev Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, trajaće 30 dana tokom kojih će biti sprovođene istražne radnje, uključujući vještačenja, da bi bile prikupljene sve relevantne činjenice potrebne za rasvjetljavanje ovog zločina.

Iz Tužilaštva USK-a ranije je saopšteno da je maloljetni napadač priveden te mu je postavljen branilac po službenoj dužnosti, koji ima sertifikat za postupanje u predmetima gdje je osumnjičena osoba maloljetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana