Termin “zajednički” vrhunac je zajedništva

Srna
Termin “zajednički” vrhunac je zajedništva

ZVORNIK - U ovoj sada postojećoj BiH koju prema slovu i Ustavu Dejtonskog sporazuma sprovodi Republika Srpska i nepostojećoj BiH koju, bez entiteta, što je suprotno Dejtonskom sporazumu, zagovara političko Sarajevo, ponovo je političku situaciju zakomplikovao Ustavni Sud BiH ukidajući termin “zajedničke”.

Ustavni sud BiH je ocijenio, udovoljavajući Denisu Zvizdiću, da termin “zajedničke institucije” nije u skladu sa Ustavom BiH.

Reagujući na odluku Ustavnog suda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da Ustavni sud BiH ubrzano radi na razbijanju BiH, budući da se počeo baviti i pitanjima poput termina zajedničke institucije.

Stevandić tvrdi da je neosporno da se institucije na nivou BiH sastavljaju od onih koji se delegiraju ispred Republike Srpske i Federacije BiH, zbog čega ne mogu biti jedinstvene institucije.

I profesor Ustavnog prava Milan Blagojević smatra da Zvizdićeva apelacija za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o zastavi BiH u kojem se spominje termin “zajedničke institucije” nema pravno uporište u Ustavu BiH.

Blagojević je pojasnio da su dva razloga za to. Prvo, nijedna odredba Ustava BiH ni eksplicitno niti implicitno ne zabranjuje da se institucije na nivou BiH nazivaju zajedničkim institucijama.

“Samo kada bi Ustav BiH izričito sadržao odredbu kojom se zabranjuje da se institucije na nivou BiH nazivaju zajedničkim, samo tada bi bilo neustavno da se u zakonu ili drugom propisu te institucije nazivaju zajedničkim”, naveo je Blagojević, naglasivši da Ustav BiH ne propisuje takvu zabranu.

I šta sad

Odgovor je jasan. BiH je puna nesporazuma i nelogičnosti koje političko Sarajevo pothranjuje i inicira, tražeći načina da maksimalno održava tenzije suprotne interesima konstitutivnih naroda u BiH, prije svega srpskog naroda u Republici Srpskoj.

Političko Sarajevo nastoji da sve što je Republici Srpskoj pripalo Dejtonskim ustavom ospori, minimizira i na kraju eliminiše.

U toj namjeri ima punu podršku Ustavnog suda BiH, koji svaku apelaciju bošnjačke strane “sprovede” u njihovu korist, na štetu Republike Srpske i njenog naroda.

Da ne ulazimo u sve odluke Ustavnog suda BiH, koje je donio na osnovu bošnjačkih apelacija, može se tvrditi da su sve one na liniji politike Alije Izetbegovića koji je “žrtvovao mir” za njegovo viđenje BiH, vjerske i većinski mulimanske, sa srpskom i hrvatskom manjinom.

Na nesreću “žrtvujući mir”, doveo do je ratnih stradanja i razaranja, ali na sreću u svojoj namjeri nije uspio. BiH je dobila Dejtonski ustav – sa teritorijalnim jedinicama Republika Srpska i Federacija BiH.

I, u skladu s tim, odgovor je jasan – BiH je zajednica naroda koji je tvore u okviru zajedničkih institucija.

A sam termin “zajednički” - vrhunac je zajedništva koje pripada svima pođednako na osnovu demokratskog biračkog prava građana koji biraju svoje predstavnike da u zajedničkim institucijama artikulišu volju naroda kojeg predstavljaju.

Sve ostalo je prisila, koja ima ograničen vijek trajanja. Volja naroda i njegovi termini izražavanja su vječni, dok će sve što ne predstavlja volju naroda i nije zajedničko, imati ograničen vijek trajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana