Tartalja: Cilj je da dobijemo i tužbe protiv NATO na Balkanu

Srna
Tartalja: Cilj je da dobijemo i tužbe protiv NATO na Balkanu

Advokat iz Rima Anđelo Tartalja, koji je u svojoj domovini dobio 400 tužbi italijanskih vojnika protiv NATO-a zbog oboljevanja usljed izloženosti dejstvu osiromašenog uranijuma na Kosmetu i u BiH, poručio je danas u Beogradu da mu je cilj da pobjeđuje i na Balkanu, ali da je problem jer kod institucija Srbije postoji strah od NATO-a.

Tartalja je, govoreći na naučnoj konferenciji "NATO agresija na SRJ - Da se večno pamti" na Faklutetu za poslovne studije i pravo univerzizteta "Union - Nikola Tesla", rekao da je odnedavno član Advokatske komore Niš i da je spreman da sa advokatskom kancelarijom "Aleksić" iz tog grada pokrene 100 novih tužbi.

On je dodao da problem pravi dogovor Vlade Srbije sa NATO iz 2005. godine prema kome Alijansa ima imunitet.

"Sud je tražio mišljenje Vlade Srbije da li NATO ima pravo da traži imunitet za ovakvu vrstu zločina i Ministarstvo je potvrdilo da imunitet postoji na osnovu tog dogovora iz 2005. godine koji zapravo nema nikakve veze sa takvim posebnim slučajevima. Kakav imunitet može da bude proglašen kada pričamo o ratnim zločinima?", upitao je Tartalja.

Prema njegovim riječima, čudno je da je NATO zatražio od Vlade Srbije da se potvrdi njegov imunitet.

"Ako se ja ne plašim, onda idem na sud bez ikakvih sumnji jer sam siguran da ću dobro proći, ali ako se plašim onda je očigledno da sam svjestan da neka odgovornost sa moje strane postoji", naveo je Tartalja.

On je dodao da je najvažnije pitanje zašto NATO traži imunitet?

"To je pitanje koje ja postavljam vama, jer ukoliko je rat vođen na zakonit i pravi način nema razloga da se iko optužje za bilo šta jer bio je rat", naveo je Tartalja.

On je rekao da onaj ko je svjestan da nije kriv želi da se brani u postupku, a ne da bježi od postupka i ukazao da je Vlada Srbije preuzela mišljenje koje je, kako kaže, opasno.

"Radeći tako, ona preuzima na sebe odgovornost za štetu koju je načinio neko drugi sa posljedicama na finansijskom nivou jer će morati da otplati tu štetu, a zapravo će platiti ti isti građani koji su pretrpjeli posljedice i koji su se razboljeli. Ovo nije logično, niti na pravnom niti na političkom nivou", rekao je Tartalja.

On je ukazao da na ovaj način advokate tjeraju da traže odštetu od srpske države, odnosno od istih onih građana koji su pretrpjeli štetu.

"Pitam se zašto onda postoji ovaj strah od NATO-a? Ovaj strah ne postoji kod mene, niti kod Srđana /Aleksića/. Zašto se onda Vlada Srbije plaši? Šta može da se desi? Novo bombardovanje? Prekid ekonomskih odnosa sa EU ili sa državama koji čine NATO? Smatram da su pravo na život i zdravlje važniji od novca i takvih odnosa", rekao je Tartalja.

Italijanski advokat je ponovio da, kao što se bavi ovim slučajevima u Italiji i brani italijanske vojnike, i ovdje na Balkanu želi pravdu za srpske vojnike i srpski narod.

"Moj zadatak je, takođe, da pretresem savjest ljudi, savjest koja spava već 30 godina. To mogu da razumijem. Trpjeli ste krizu, rat, trpjeli ste poraz koji se, nažalost, nastavlja sa tim posljedicama i možda je ova akcija na pravnom nivou jedina moguća i ispravna", rekao je Tartalja.

On je zatražio konkretne uslove da bi borba za pravdu bila nastavljena.

"Dajte nam uslove da bismo nastavili sa ovom borbom i da bismo dali sve najbolje od sebe. Pomozite da idemo dalje, da nam ne stavljaju prepreke za našu borbu i mi ćemo ići dalje", rekao je Tartalja.

Advokat Srđan Aleksić, čija kancelarija je uz pomoć Tartalje pokrenula tužbe protiv NATO-a, poručio je da je jedina sigurna pobjeda ona pravna.

On je naglasio da je NATO već izgubio u toj borbi "jer je jedino šta ima i na što se poziva imunitet".

"Ako je Tartalja u 400 pravosnažnih presuda u Italiji utvrdio i njihovi oficiri i vojnici su naplatili štetu, ne vidim razloga zašto naš sud ne donese presudu i zašto naši vojnici, oficiri i civili koji su oboleli, a dokazaćemo i dokazali smo u labaratorijama da je to - to, ne dobiju odgovarajuće obeštećenje", rekao je Aleksić.

On je dodao da se ne može oprostiti šteta koju je neko učinio.

Prema njegovim riječima, godišnje 30.000 ljudi u Srbiji oboli od kancera, a 15.000 umre.

"Veliki broj je obolelih od posledica osiromašenog uranijuma na jugu, a pogotovo na Kosovu i Metohiji. Šiptarima NATO nikakvu slobodu nije doneo. Doneo im je osiromašeni uranijum. I onaj ko misli da će na nesreći tuđeg naroda steći svoju sreću grdno se prevario. Osiromašeni uranijum pokosiće i sve Albance na Kosmetu", rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da sa Tartaljom nastavlja da radi svim silama.

"Već smo u pogonu i dejstvujemo. Spremamo 100 novih tužbi i uz vašu podršku i vašu saglasnost i celog srpskog naroda moramo da izvojujemo pobedu da naš sud donese presude u korist naših građana, da utvrdi odgovornost NATO-a i da mi štetu i materijalnu i nematerijalnu naplatimo", istakao je Aleksić.

U rad naučne konferencije se putem video obraćanja uključila se i profesor Jelena Ponomarjova, poručivši da je 24. marta 1999. godine u SR Jugoslaviji ubijeno međunarodno pravo i da je ta agresija bila uvod u sve buduće agresije.

"Navodna briga NATO-a za sudbinu Albanaca na Kosovu i Metohiji otvorila je međunarodnu pravnu Pandorinu kutiju. Poslije Jugoslavije sve je postalo moguće", rekla je ona.

Prisutnim su se, između ostalih, obratili general Branko Krga, general pukovnik Spasoje Smiljanić i general major u penziji Živomir Ninković.

Peti međunarodni naučni skup "NATO agresija na SRJ /Republiku Srbiju/ - Da se večno pamti" zajednički su organizovali Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta "Union - Nikola Tesla" Beograd i Instititut za srpsku kulturu - Priština - Leposavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana