Tajne depeše raskrinkavaju pozadinu rata u BiH

Veljko Zeljković
Tajne depeše raskrinkavaju pozadinu rata u BiH

BANjALUKA - Posljednjih godina svjetska javnost spoznaje nove činjenice o ratu u BiH, a pogotovo nakon skidanja oznaka tajnosti sa dokumenata prvo u Kanadi, onda u Holandiji i na kraju u Velikoj Britaniji, koji jasno pokazuju da ovaj rat nije bio nimalo crno-bijeli kako je predstavljen u međunarodnoj javnosti.

Istakao je ovo vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić komentarišući sadržaj tajnih dokumenata britanskog ministarstva odbrane sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti. Oni otkrivaju jednu sasvim drugu sliku rata u BiH. Iz ovih depeša se može vidjeti da je obavještajna služba MI6 znala da se napad na Srebrenicu sprema i prije nego što ga je Vojska Republike Srpske planirala, ali i da su pripadnici britanske specijalne jedinice SAS imali značajnu ulogu u kreiranju dešavanja u ovoj enklavi i oko nje u spornom periodu njenog pada.

Nuždić smatra da se u narednim godinama, kada budu u potpunosti otvorene sve tajne arhive inostranih službi, može očekivati da će se mnoge stvari posmatrati na drugačiji način i da će se objektivno sagledati svi ratni događaji u BiH, na šta konstantno ukazuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Nešto drugačije mišljenje ima istoričar Aleksandar Raković, koji smatra kako ni ova dokumenta neće značajnije promijeniti dosadašnji zapadni narativ kada su u pitanju Srbi i ratna dešavanja na prostorima BiH.

- I u nekom ranijem periodu objavljivana su razna dokumenta koja bacaju jednu sasvim drugačiju sliku na rat u BiH. Bilo je tu i raznih memoara i svedočenja iz prve ruke od strane direktnih aktera, ali to nije promenilo zapadnu politiku prema Srbima, jer se ona ne formira na osnovu činjenica, nego geopolitičkih pretenzija i okolnosti. One su i dalje takve da i ova dokumenta koja sada postaju dostupna istraživačima neće ništa značajnije promeniti. Bar za sada. Taj isti Zapad, koji je izazvao raspad Jugoslavije i krvave ratove, ne interesuju činjenice. Da su ih one ikada zanimale ne bi ni bilo ratova - kaže Raković za “Glas Srpske”. 

Inače, u najnovijim britanskim i holandskim dokumentima, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, navodi se da su napadi Vojske Republike Srpske na Srebrenicu bili potaknuti stalnim (muslimanskim) napadima. Novinar Kit Klarenberg koji godinama istražuje ulogu obavještajnih službi u oblikovanju geopolitičkih procesa, a pogotovo na prostorima bivše Jugoslavije, u svom posljednjem autorskom tekstu na ovu temu ističe kako se iz ovih dosijea može vidjeti da su muslimanske snage očekivale vazdušne napade NATO-a, a Britanci su im, kako kaže, očigledno dali dovoljno osnova da vjeruju da će do njih doći. On to sve povezuje sa izjavama generala Filipa Moriona, koji je komandovao mirovnim snagama UN, a koji je tvrdio da je Alija Izetbegović namjerno sabotirao napore za evakuaciju iz Srebrenice, jer nije bio u poziciji da strateški dobije bitku.

- Morion je 1993. predvidio da će se u Srebrenici dogoditi “nešto užasno” zbog Orićevog korišćenja enklave za napad na srpsku teritoriju. Orićeve snage su se provlačile pored mirovnih snaga UN i u više navrata napale civilne oblasti u blizini enklave, rušili i palili kuće, krali stoku, ubijali civile. Priznanje da bi takve akcije neizbježno mogle izazvati odmazdu moglo bi da objasni zašto je muslimanska vojska upozorila Holandski bataljon da predstoji napad na Srebrenicu - navodi Klarenberg u svom tekstu, objavljujući u prilogu i depeše koje to sve i potvrđuju.

Podsjećanja radi, Klarenberg je sredinom prošle godine, a nakon što su kanadske vlasti skinule oznaku “strogo povjerljivo” sa niza dokumenata iz period devedesetih, objavio kako se iz istih može vidjeti da su SAD u stvari postavile temelje za rat u BiH, a sabotirajući mirovni sporazum Evropske zajednice iz 1992. godine. Američki ambasador u Jugoslaviji Voren Cimerman sastao se sa Alijom Izetbegovićem 28. marta, tražeći od njega da odbije tadašnji mirovni plan. To se na kraju i desilo nakon čega je Izetbegović, kako se navodi u ovim dosijeima, “krenuo ratnom stazom”. Amerikanci su tada navodno  bili zabrinuti da će vodeća uloga Brisela u pregovorima oslabiti međunarodni prestiž Vašingtona i pomoći da se Evropska zajednica pojavi kao nezavisni blok moći nakon kolapsa komunizma. Iako su takve zabrinutosti bez sumnje imali američki zvaničnici, depeše UNPROFOR-a razotkrivaju mnogo mračniju agendu. Vašington je želio da se Jugoslavija pretvori u ruševine, produžavanjem rata što je duže moguće.

Lažne zastave

U nekoliko kanadskih depeša, ranije objavljenih, navodi se da su mudžahedini preplavili BiH. Oni su, kako stoji u ovim tajnim dokumentima, često stizali “crnim letovima”, zajedno sa ogromnim količinama oružja, iako je tada bio na snazi embargo UN. Klarenberg smatra da se radilo o zajedničkoj iransko-turskoj operaciji, uz podršku Saudijske Arabije, ali i SAD koje su u tu svrhu koristile aerodrom u Tuzli. Navedeno je i da muslimanske snage sve češće pucaju po svom narodu, ali i snagama UN, optužujući za to Srbe. U jednom od ovih dokumenata se upozorava i da bi muslimanske snage mogle gađati i sarajevski aerodrom, kako bi Srbi bili optuženi, ali i da je mnogo nejasnoća kako je došlo do tragedije na pijaci Markale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana