TAJNE CIA - Tuđman uvukao Hrvate u FBiH

Boris Đurić
TAJNE CIA - Tuđman uvukao Hrvate u FBiH

Vašington - Strahujući od muslimanske dominacije Hrvati su nevoljno pristali na formiranje FBiH i potpisali Vašingtonski sporazum pod snažim pritiskom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, čiji je glavni cilj bio uspostavljanje pune kontrole nad Krajinom, zbog čega mu je bila potrebna saradnja sa muslimanima.

Trnovit put koji su dvije strane prešle do formiranja FBiH i prekida međusobnog sukoba opisani su u dokumentu Centralne obavještajne agencije SAD (CIA) od 22. novembra 1994. godine sa kojeg je nedavno skinuta oznaka "povjerljivo".

Iako su Hrvati bili orijentisani na očuvanje autonomije teritorije koju su kontrolisali i njeno pripajanje Hrvatskoj, morali su da popuste pod pritiskom zvaničnog Zagreba, ali i pritiskom muslimanskih snaga.

- Hrvati ne žele da žive u državi u kojoj dominiraju muslimani iz straha da će njihov identitet biti zatrt. Hrvati u Hercegovini još vjeruju da je njihova budućnost vezana za domovinu Hrvatsku, zbog čega imaju jak interes za konfederaciju sa Hrvatskom. Hrvati, naročito oni u uticajnoj nacionalističkoj partiji HDZ, ne vide mnogo prednosti u formiranju FBiH. Oni su potpisali Vašingtonski sporazum pod velikim pritiskom Franje Tuđmana i da bi zaustavili svoje gubitke u ratu sa muslimanima - piše u dokumentu CIA.

Muslimanska strana, predvođena Alijom Izetbegovićem, i Tuđman bili su glavni zagovornici formiranja FBiH, a u dokumentu CIA opisani su njihovi motivi.

- Muslimanska vlada želi više oružja da bi se fokusirala na vojne akcije protiv Srba, ali ga može dobiti samo u dosluhu sa Hrvatskom i Hrvatima u BiH. Sa druge strane, Tuđman nastavlja političku i vojnu saradnju sa RBiH da bi mogao ostvariti kontrolu nad Krajinom - navedeno je u dokumentu CIA.

Detalje pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana