Tadić: Neka "trojka" bira između konsenzusa i trećeg entiteta

Srna
Tadić: Neka "trojka" bira između konsenzusa i trećeg entiteta

ISTOČNO SARAJEVO - Predstavnici "trojke" trebalo bi da budu iskreni prema Bošnjacima i saopšte im da se na kraju evropskog puta ne nalazi država u kojoj se odlučuje po modelu "jedan čovjek, jedan glas", izjavio je pravnik Ognjen Tadić.

"Umjesto halakanja o novim uslovima Evropske komisije, kojim pokušavaju dokazati da su veći Evropljani od Evropljana, kao što su neki nekada ranije na ovim prostorima dokazivali da su veći Turci od Turaka, predstavnici `trojke` bi trebalo da budu iskreni prema Bošnjacima i saopšte im šta se nalazi na kraju tog evropskog puta", rekao je Srni Tadić.

On je istakao da su valjda svjesni i dovoljno pametni da znaju da se ne nalazi država u kojoj se odlučuje po modelu "jedan čovjek, jedan glas", koji im je ranije obećavao Haris Silajdžić.

"Model odlučivanja u zajedničkim organima BiH, a po kome se odluke donose tako da ih mora podržati određen broj glasova iz svakog od konstitutivnih naroda, moguće je korigovati samo na dva načina čija primjena ne bi ugrozila mir, stabilnost i ravnopravnost naroda u BiH", naglasio je Tadić.

On je objasnio da je prvi način donošenje odluka konsenzusom, pa da nema skrivenog preglasavanja bilo kojeg naroda.

Drugi je, kaže, ustavna reforma koja bi uvela treći entitet, pa da se pojedinačna konstitutivnost svakog od naroda poistovijeti sa konstitutivnošću jednog od entiteta čime bi se sačuvao mirotvoriteljski dejtonski model.

"Istovremeno stavljanjem u prvi plan predstavljanja tri entiteta u zajedničkim organima BiH bili bi ostvareni zahtjevi kojima se od nas traži da u prvom planu malo manje budu principi vezani za konstitutivnost naroda", pojasnio je Tadić.

Tadić je zaključio da je sve ostalo neostvarivo i odavno prevaziđen oblik narušavanja Ustava BiH putem sitnog i uzaludnog grickanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, što se za ovih skoro 30 godina pokazalo kao obično gubljenje vremena na istom tom evropskom putu.

"Ne znam da li je strankama `trojke` cilj treći entitet ili konsenzus, ali pouzdano znam da bi uticaj bošnjačkih predstavnika u oba ova moguća zamjenska modela bio slabiji od onog koji im pruža Dejtonski mirovni sporazum", zaključio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana