Tadić: Američka opsesija predsjednikom Srpske postaje tragikomična

Srna
Tadić: Američka opsesija predsjednikom Srpske postaje tragikomična

ISTOČNO SARAJEVO- Želja američkog ambasadora u BiH /Majkla Marfija/ da bude ključni faktor na predstojećim lokalnim izborima postala je neskrivena i svakodnevno vidljiva, a opsesija predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom postaje tragikomična, rekao je savjetnik predsjednika Srpske Ognjen Tadić.

Tadić je rekao Srni da posljednje saopštenje američke Ambasade u kojem je navela da SDA nije položila test kada je blokirala reformsku agendu BiH, ali i istovremeno za njen neuspjeh optužila predsjednika Srpske, unosi dodatni nesporazum i nerazumijevanje cijele situacije.

"Posljednjim stavom Ambasade SAD u BiH jednako su zbunjeni i lideri `trojke`, koji su danas javnosti objasnili da je za probleme odgovorna SDA koja je suspendovala postignuti dogovor o reformskoj agendi sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, ali i lideri SDA, koji su pokušali da objasne da su za probleme odgovorni lideri `trojke` koji su, navodno, pristali na sve što je Dodik tražio", naveo je Tadić.

Prema njegovim riječima, samo je piscu saopštenja Ambasade SAD jasno kako sada Dodik može biti odgovoran i za to što je program reformi usaglašen i za to što isti taj program nije usvojen.

"Kao i svaki drugi stanovnik ove zemlje koji nije učestvovao u formiranju ili usvajanju programa reformi trudim se da shvatim u čemu je problem, ali u tome mi saopštenje Ambasade SAD nimalo ne pomaže", naveo je Tadić.

On je istakao da je vidljivo da SDA nije saglasna sa programom reformi i da ga u okviru sistema koordinacije blokira preko svoja četiri kantonalna premijera.

"A onda se u pomenutom saopštenje Ambasade SAD konstatuje da SDA nije `dobar momak`, ali da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još gori. Kako, zašto, za to nema uvjerljivog objašnjenja", ukazao je Tadić.

Iz Kancelarije Ambasade SAD za odnose s javnošću danas su saopštili da SDA nije položila test kada je blokirala reformsku agendu BiH, ali su za njen neuspjeh optužili predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije juče usvojio Nacrt reformske agende jer saglasnost nisu dala četiri kantona - Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, te Unsko-sanski, u kojima je većina okupljena oko SDA.

Iz SDA su podržali stav četiri kantona, istakavši da je neprihvatljivo da iz cijelog dokumenta bude brisan termin "državni", "da se državne institucije kao nosioci aktivnosti zamjenjuju entitetskim, da se uvodi entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gdje ga do sad nije bilo, te da se na listi indikativnih projekata koji će biti finansirani nalaze uglavnom projekti iz Republike Srpske i kantona sa hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni sa bošnjačkom većinom". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana