Tadić: Američka Ambasada odgovorna za negativnu klimu koja se stvara

SRNA
Tadić: Američka Ambasada odgovorna za negativnu klimu koja se stvara

BANjALUKA - Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da se u vezi sa procesom protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića stvara klima koja nije dobra, a za koju je odgovorna američka Ambasada.

Tadić je naveo da je protekla sedmica obilježena kroz dva bitna događaja, od kojih je jedan u vezi sa inostranim uticajem i odnosi se na ono što je govorio pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O`Brajen o opštoj klimi, a što je pokušaj da se utiče na proces predsjedniku Srpske.

Prema njegovim riječima, drugi događaj se odnosi na najave protesta pred Sudom BiH raznoraznih grupa iz Federacije BiH /FBiH/ koje pokušavaju da ugroze bezbjednost onih koji su pozvani u ovom procesu kao optuženi i ljudi koji im dolaze kao podrška.

"To prije svega čini izvjesni Sanin Musa koji se nalazi na čelu fundamentalističkog nacionalističkog pokreta i predstavlja se kao zaštitnik tih nekih interesa i vrijednosti", poručio je Tadić.

On kaže da je sve to klima koja nije dobra i za koju odgovornost ide na adresu američke Ambasade.

Tadić smatra da je u organizaciji američke Ambasade režiran događaj u vezi sa predavanjem O`Brajena na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i onoga što je govorio na tom skupu pokušavajući da opravda ono što radi ambasador Majkl Marfi.

Sa druge strane, kaže Tadić, nelogično je da Sanin Musa, koji je na čelu pokreta koji je po mnogo čemu vjerski, ima nešto protiv predsjedika Srpske Milorada Dodika.

"Ako je neko u Srpskoj omogućio Islamskoj zajednici rekonstrukciju prava, restituciju imovine, rekonstrukciju vjerske infrastrukture, osjećaj da se kao pripadnici islamske vjere mogu u potpunosti slobodno osjećati i upražnjavati svoju vjeru, to su činile vlade i vlasti na čijem čelu je bio Dodik. Kakav sad motiv može imati neki islamski fundamentalista za kojeg čak kažu da je bio pripadnik vojne jedinice `El mudžahid`? Osim, ako ti najradikalniji islamisti imaju leđa kod američke politike", rekao je Tadić.

On je naveo da je logično upitati da li Sanin Musa radi za američku Ambasadu i ako radi kako istovremeno može napadati one koji su se borili i omogućili prava islamskim vjernicima u Srpskoj, a da se buni za ono što se dešava Palestincima.

"Kakav interes imaju Bošnjaci da dobijaju poruke kakve dobijaju od američkih predstavnika, koje im ništa u životu neće popraviti, a da se zauzvrat od njih traži da odbijaju dogovor sa srpskim političkim predstavnicima koji nude rješenje za probleme?", upitao je Tadić.

On je ocijenio da se američka Ambasada u BiH ozbiljno zapetljala u glib u ovim odnosima, te da bi trebala da se smiri i prestane podržavati Kristijana Šmita koji se predstavlja kao lažni predstavnik, što ruši dignitet sile kako što jeste SAD.

Tadić je naveo da je američkoj Ambasadi pod hitno potreban "reset", dodajući da od američkih ulaganja u BiH nije ostao ni jedan "Mekdonalds", odnosno obična roštiljnica i da se nema o čemu dalje pričati.

Prema njegovim riječima, suđenje Dodiku i Lukiću je pokušaj da se prepakuje Dejtonski sporazum.

"Mi sada čuvamo ono što je odbranjeno, ništa se ne improvizuje, samo se provodi ono što je zvanično potpisano", rekao je Tadić za RTRS.

On je dodao da se Dodik i Lukić, ukoliko budu osuđeni jer su poštovali Ustav, neće prestati baviti politikom i to je svakome jasno.

"Ali će BiH u potpunosti biti slika izubijanog suvereniteta, jer je neki stranac koji nema nikakve nadležnosti uspio da natjera domaći sud da sudi sopstvenim građanima zbog toga što su poštovali Ustav i zakon", pojasnio je Tadić.

Tadić je rekao da su pod udarom i institucije Republike Srpske, jer se ovakvom optužnicom pokušava osporiti nadležnost predsjednika Republike da potpisuje zakone koje je Narodna skupština legalno usvojila.

On je podsjetio da su stavovi opozicije da je ovo suđenje pojedincu, a na Republici Srpskoj.

"Ako Dodik bude osuđen, ko god sutra bude predsjednik Republike Srpske, dešavaće mu se isto kao i Dodiku, i onda pitam ja sve kako to može biti lična stvar pojedinca, ili suđenje pojedincu, a ne Srpskoj", naglasio je Tadić.

On je podsjetio da je Republika Srpska odbranjena kada je trebalo braniti i sada se to čuva.

Tadić je istakao da se Srpska drži Dejtona i svojih zakona i zato njena pozicija nikada neće biti poljuljana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana