Svjedok na suđenju za zločine u Odžaku: Ribić mi rekao da su ubili Peru Ljubičića čije je tijelo pronađeno

Srna
Svjedok na suđenju za zločine u Odžaku: Ribić mi rekao da su ubili Peru Ljubičića čije je tijelo pronađeno

DOBOJ - Svjedok Tužilaštva danas je u nastavku suđenja Mirsadu Brkiću za zločine nad srpskim civilima u Odžaku ispričao da mu je Senhid Ribić rekao da su ubili Peru Ljubičića i da je tijelo ostavljeno u šupi, koja je vlasništvo svjedoka.

"Senahid Ribić mi je rekao da su ubili Peru Ljubičića i ostavili ga u šupi. Nije rekao ništa konkretno. To je bila šupa gdje sam prije rata planirao otvoriti auto-otpad", ispričao je svjedok Kasim Fetahović pred Okružnim sudom u Doboju

Tužilaštvo je predočilo iskaz u kojem je Fetahović tokom istrage naveo da je u julu 1992. godine vidio Ribića zvanog Bešlaga kad je iz naradžastog "fiće" izveo čovjeka, kojeg je naoružan "gonio ispred sebe".

"Rekao mi je da je to Srbin iz Jezera", precizirao je Fetahović na ročištu, navodi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Odgovarajući na pitanje Sudskog vijeća o Bešlaginoj grupi, svjedok je Bešlagu opisao kao "huligana bez autoriteta".

Fetahović je rekao da mu je bilo krivo kad je čuo za ubistvo Ljubičića, jer su to bile njihove komšije koje su ostale u svojim kućama.

Svjedok Fahrudin Hasandić se na današnjem ročištu žalio na loše zdravstveno stanje, zbog čega, kako je rekao, ne može da svjedoči.

Tužilac Slavko Krulj mu je predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo da je s Ljubičićem radio u fabrici "Strolit" u Odžaku, kao i to da je rekao da je u Domaljevcu čuo da je Ljubičića ubio Jasmin Brkić zvani Som.

Na današnjem ročištu pročitan je iskaz preminulog svjedoka Boška Đurića, u kojem je naveo da je Bešlaga sa drugim pripadnicima paravojne formacije ubio Simu Ljubičića u Jezeru, gdje je učestvovao i u paljenju nekoliko kuća, a da je Pero Ljubičić odveden u automobil "reno četiri" i kasnije pronađen mrtav sa tragovima mučenja na tijelu.

Optužnica tereti Brkića, bivšeg pripadnika HVO-a, da je u naselju Jezero, koje danas pripada opštini Vukosavlje, sa Ribićem i drugim nepoznatim osobama u junu i julu 1992. godine protivzakonito zatvarao, zastrašivao i mučio civile srpske nacionalnosti, te učestvovao u ubistvu dvije osobe.

Mirsad Brkić je početkom novembra prošle godine iz Austrije, gdje je bio u ekstradicionom pritvoru, izručen u BiH i trenutno je u pritvoru u Doboju.

Za zločine počinjene na području Odžaka, Senahid Ribić je krajem januara 2013. pred Sudom u Doboju osuđen na 13 godina zatvora.

Pred Okružnim sudom u Doboju juče su saslušani svjedoci Tužilaštva koji nisu imali direktnih saznanja o ubistvima Pere i Sime Ljubičića sredinom 1992. u naselju Jezero.

Svjedok Mehmed Šogorović je rekao da je čuo da su Ljubičići nastradali, ali da ne zna ko ih je ubio, a tužilac Krulj mu je predočio iskaze koje je dao Tužilaštvu tokom 2019. i 2022. godine kada je tokom istrage rekao da je poslije rata od Dževada Mehića čuo da je Ljubičiće ubio neko od Brkića - Jasmin Brkić zvani Harda ili Mirsad Brkić sa nadimkom Som.

Na pitanje odbrane, svjedok je rekao da je čuo da se Ribić hvalio da je ubio Ljubičiće.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 27. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana