Svjedok na suđenju za zločine na prostoru Bosanske Krupe: Vojnici iz saniteta razmijenjeni mrtvi

Srna
Foto: Detektor

SARAJEVO - Na suđenju u predmetu protiv Senada Bužimkića i drugih optuženih za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske na području Bosanske Krupe, svjedok Tužilaštva BiH Đorđe Jež rekao je da su tokom akcije na lokalitetu Ćojluka i Perne dva vojnika otišla u sanitetskom vozilu i nisu se vratili, dok kasnije nisu razmijenjeni mrtvi.

Jež je naveo da su kasnije bile informacije da je sanitetsko vozilo ušlo u dubinu teritorije koju je zauzela suprotna strana.

On je rekao da su bile priče da su dva vojnika odvedena i mučena, te je čuo da su početkom decembra razmijenjeni, prenosi Birn.

Svjedok je naveo da je bio komandant bataljona u Krupskoj brigadi i da su u julu 1995. držali desno krilo mostobrana na Ćojluku i Perni, dok su s lijeve strane bile jedinice iz Istočno-bosanskog korpusa.

On je dodao da je 10. jula 1995. probijena linija s lijeve strane.

Jež je rekao da je u večernjim satima sišao s isturenog komandnog mjesta i rečeno mu je da su dva vojnika iz njegove brigade upućena, po pozivu, sanitetom jer je bilo poginulih i ranjenih.

"Branko Krnetić je bio u mom bataljonu vozač saniteta, a Miroslav Aničić u drugom bataljonu u pozadinskom vodu", dodao je Jež.

Prema njegovim riječima, sanitet je otišao prije njegovog dolaska i još se nisu bili vratili.

"Taj dio je već bio zauzet od tih snaga. Siguran sam da su bili zarobljeni", rekao je svjedok i dodao da su na suprotnoj strani bili pripadnici Krupske brigade Petog korpusa.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici 511. brigade takozvane Armije BiH.

Suđenje se nastavlja 28. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana