Svjedok na suđenju Dudakoviću: "Nikada nisam saznala šta se dogodilo sa mojom bakom"

Srna
Foto: BIRN BiH

SARAJEVO - Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i pripadnicima ovog korpusa za zločine nad srpskim borcima i civilima u više krajiških opština 1995. godine svjedok Tužilaštva BiH Radmila Bilbija izjavila je da nikad nije saznala šta se dogodilo s njenom bakom, koja je ostala u selu Donji Dabar kod Sanskog Mosta nakon granatiranja u oktobru.

Bilbija je rekla da je živjela u selu Husimovci i da su napustili to područje 10. oktobra 1995. nakon što su dva dana granitirani s područja Grmeča.

„Bježimo od muslimanskih snaga koje nas dva dana granatiraju… Mi smo se snalazili kako je ko znao i umio", kaže Bilbja, prenosi Birn.

Ona je navela da je njena baka Stoja Marjanović živjela u susjednom Donjem Dabru i da je baka, koja je tada imala 92 godine, bila pokretna, te da se bavila poljoprivredom i stokom.

Od tetke je čula da baka ne želi da ide.

"Kaže da ne želi da ide iz svoje kuće, jer njoj niko ništa neće, da je preživjela dva rata", naglašava Bilbija.

Ona je rekla da nikad nisu saznali šta se dogodilo s bakom niti su pronašli njene ostatke.

Navela je da su 1998. bili u Donjem Dabaru i da su zatekli sve spaljeno i porušeno.

Ispred vrata, kako je ispričala, vidjeli su polunagorjele bakine opanke.

Branilac Husein Muhić pitao je Bilbiju da li su na području Dabra od polovine septembra vođene borbe između dvije vojske, na šta je odgovorila da su borbe bile na Grmeču a da su sela ispod.

Mirko Šavija je rekao da su njegovi roditelji živjeli u selu Podlug kod Sanskog Mosta i da se čuo s njima do 10. oktobra 1995.

"Razgovarao sam s majkom, pitam kakvo je stanje, kaže da je vrijeme prelijepo, da narod bere kukuruze, čuje se pokoji pucanj. Poslije sam zvao niko se ne javlja", prisjetio se Šavija.

On je rekao da je poslije saznao da je Sanski Most pao i da je našao majku u Prijedoru, te je doveo kod svoje porodice u Gradišku.

Šavija kaže da mu je ona ispričala kako je nju i jednu komšinicu povezlo vojno vozilo kad ih je zateklo na putu.

Otac Boško, koji je bio 1919. godište je, kako je saznao, ostao.

Svjedok je ispričao kako je od jednog čovjeka čuo da je vidio njegovog oca na televiziji među zarobljenicima, te da je narednih mjeseci išao u Oštru Luku, ali da nijedan civil nije bio razmijenjen.

Kazao je da je njegov otac bio bolestan, ali da je imao hrane i lijekova u kući.

Šavija je rekao da je na kraju idenitifikovao tijelo oca.

Suđenje se nastavlja 9. septembra.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa tzv. Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljdediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana