Svjedok na suđenju Buljubašiću i ostalima ispričao kako je napadnuto srpsko selo

Srna
Svjedok na suđenju Buljubašiću i ostalima ispričao kako je napadnuto srpsko selo

SARAJEVO - Svjedok Tužilaštva BiH Enes Lemezan izjavio je na nastavku suđenja Feridu Buljubašiću i drugima za zločine nad Srbima na području Višegrada da je učestvovao u napadu na selo Bursići u avgustu 1992. godine.

Lemezan je ispričao da je do početka rata živio u Međeđi i da se ljudima iz tog mjesta na obližnjem uzvišenju Spas obratio Mehmed Tvrtković, s kojim su razgovarali o držanju straže.

Svjedok je na upit tužioca Eldine Biuk rekao da su najvjerovatnije bili u Teritorijalnoj odbrani i da su u Međeđi u aprilu i maju držali straže nakon dolaska Jugoslovenske narodne armije, koja se tu zadržala oko mjesec dana.

-Nakon što je otišla vojska, mi smo se dogovorili da organizujemo bataljon „16. maj“, mada formacijski nismo mogli biti bataljon -rekao je Lemezan i dodao da je bataljon formiran 16. maja i da su u njegov sastav tada ušli ljudi koji su izbjegli iz Rogatice i Višegrada, prenosi Birn.

On je izjavio da je komandant bataljona bio izvjesni Asim Muharemović.

Svjedok je ispričao da je bio komandir voda, te je izjavio kako je kasnije došao Ahmet Sejdić, za koga pretpostavlja da je iz Višegrada.

-Ne znam koje je on funkcije bio. Samo se pitao, najvjerovatnije je bio rezervni oficir, a znam da je kasnije izabran za komandanta ili komandira osnovane Višegradske brigade - ispričao je Lemezan.

Lemezan je rekao da je učestvovao u jednoj od akcija na Bursiće, Adroviće i Klisuru, u kojim selima je, prema njegovim riječima, živjelo srpsko stanovništvo.

Nakon što je tužilac pročitala raniji iskaz koji je dao Tužilaštvu, u kome je izjavio da je Ahmet Sejdić održao sastanak o planiranju akcije na sela Bursići, Adrovići i Klisuru, svjedok je rekao da nije siguran je li to bio Sejdić ili Tvrtković. Sejdićevoj odbrani je svjedok odgovorio da je iskaz Tužilaštvu dao odgovorajući na pitanja četiri osobe koje su ga ispitivale, te je rekao da je tada imao tremu.

Svjedok je ispričao da su dobili zadatak da preko Barica krenu prema Dubu i Pokriveniku na Bursiće, te da ih je većina bila bez naoružanja. On je ispričao da im je naređeno da se povuku u zaklon nakon što čuju pucanje.

On je dodao da je pucnjava trajala oko sat, te da na njegov vod koji je bio u kotlini, niko nije pucao. Ispričao je da su nakon toga dobili naredbu o povlačenju.

Lemezan je rekao da su vidjeli tri žene vezane za po jednu ruku za konjska kola, koje su pronašli ispod sijena.

On je izjavio da je po naredbi komandanta Sejdića, te žene trebalo odvesti u Međeđu, gdje su smještene u zadruzi, a naveo je da ne zna šta je bilo sa drugim stanovništvom iz tih sela.

U ovom predmetu optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo, nekadašnji komandanti i pripadnici takozvane Armije BiH.

Optužnica obuhvata zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča počinjene od augusta 1992. do februara 1993. godine, a jedna od tačaka tereti Sejdića da je, u svojstvu komandanta snaga TO Višegrad, naredio i učestvovao u napadu na višegradska sela Klisure, Bursiće i Hadroviće u kojem je ubijeno osam srpskih civila, dok su neki ranjeni, a neki uhapšeni.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 3. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana