Svjedok govorio o akciji na Čemerno i ispravljao iskaze iz istrage

Srna
Svjedok govorio o akciji na Čemerno i ispravljao iskaze iz istrage

SARAJEVO - Svjedok Tužilaštva Bih Zaim Bešlija govorio je danas na suđenju za zločine nad Srbima u selu Čemerno, kod Ilijaša, o organizovanoj straži u Koritima i saznanjima o akciji izvedenoj u junu 1992. godine, te pogrešnim navodima u iskazima koje je davao u istrazi.

 

Bešlija je izjavio da je u istrazi pogriješio kada je rekao da je četa u Koritima formirana u aprilu 1992. godine, navodeći da je to bilo krajem jula.

Na podsjećanje da je u istrazi naveo da je u aprilu komandir bio Nusret Bešlija, svjedok je rekao da je njega pomenuo kao predsjednika mjesne zajednice.

Ove i druge razlike u iskazima iz istrage Bešlija je objasnio stresom i, kako je naveo, povišenim tonovima tokom ispitivanja.

On je ispričao da je čuvao goveda uoči akcije na Čemerno 11. juna, a da je potom otišao na stražu.

-Na straži se pričalo da ljudi treba da idu u akciju. Nisam vidio ko je otišao - rekao je Bešlija i dodao da je sutradan ujutro čuo pucnjeve i vidio dim iz pravca Čemerna.

On je u istrazi naveo da se Mirsad Bešlija pitao za sve, a na suđenju je rekao da je mislio na drugu akciju koja je bila u oktobru.

Tužilac Tužilaštva BiH Vladimir Simović mu je ukazao da je u istrazi rekao da je pominjano 30 ubijenih, na šta je svjedok rekao da je to čuo od brata, prenosi “Birn”.

Tužilac je danas pročitao iskaz preminulog svjedoka Mustafe Bešlije u kojem je naveo da je držao straže u Koritima, a da je komandir čete Teritorijalne odbrane bio Mirsad Bešlija.

On je rekao da je čuo da je vojska iz Korita, Kaknja i Breze išla u akciju na Čemerno kako bi uništila haubice koje su dejstvovale.

Za učešće u napadu na Čemerno 10. juna 1992. optuženi su bivši pripadnici Teritorijalne odbrane, te aktivnog i rezervnog sastava policije - Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, te Nehru Ganić.

Suđenje će biti nastavljeno 19. oktobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana