Svjedočenje o stradanju: Film “Garavice” premijerno prikazan u Banjaluci (FOTO, VIDEO)

Miloš Vasiljević

BANjALUKA - Dokumentarni film “Garavice” režisera Dragana Radovića večeras je premijerno prikazan u banjalučkom Banskom dvoru, a prikazuje jedan od najvećih zločina nad Srbima u NDH, u bihaćkom srezu.

Film se  argumentovano bavi stradanjem u Garavicama, kao jednim od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, ali i ostalim masovnim stratištima Srba u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu. Film je  nastao na osnovu 3.000 dokumenata i svjedočenja 27 preživjelih, od kojih je 15 govorilo u filmu.

Prepun Banski dvor pokazao je da je za srpski narod ovo film od velikog značaja kako se ne bi izgubila kultura sjećanja.

Autor Dragan Radović koji je  sam finasirao ovaj projekat naglasio je da je jedan od ciljeva filma bio da pokaže da su uz Garavice na tom području postojala i ostala masovna srpska stratišta, te da je višestruko više Srba stradalo van te lokacije.

- Koliko god tuge da je sažeto u filmu radujem se što je iz Fondacije “Zaboravljeni korijeni” procvjetao pupoljak istine nakon 80 godina. Prethodne tri godine obilježio je period velikih istraživanja na više od 50.000 kilometara. Naša javnost o  mnogim od ovim stratištima nije bila upoznata, a sada će imati priliku za takvo nešto - rekao je Radović naglasivši da je svaki susret sa svjedocima bio prepun emocija.

Prema njegovim riječima, “Garavice” se bave provjerenim pričama, argumentima na osnovu svjedočenja i dokumenata. Takođe, film otkriva da su u zločinu nad Srbima u Bosanskoj Krajini u Drugom svjetskom ratu učestvovala i muslimanska djeca, mada je bilo i hrvatske.

– Toga je najviše bilo na prostoru oko Cazina, Bosanske Krupe pa do Kladuše– rekao je Radović.

Promociji filma prisustvovao je i episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije koji je naglasio da je  film rekao sve o mučenicima i stradalnicima i mjestu„gdje su naši sveti preci prolili krv”.

- Srba tamo više nema, a borićemo se da promovišemo naše svete mučenike - kazao je vladika Segije.

Premijeru filma “Garavice” Banjaluci organizovala je Eparhija bihaćko–petrovačka i rmanjska po blagoslovu episkopa Sergija.

Premijeri je prisustovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je istakao da je važno da je zločin nad Srbima u Garavicama koji se dogodio 1941. godine dokumentovan na ovaj način jer su komunističke vlasti nastojale da ga sakriju i umanje.

Dodik je rekao da ubistvo više od 14.000 Srba na jednom mjestu 1941.godine na početku Drugog svjetskog rata najbolje potvrđuje da je postojao plan da se tako nešto uradi, a srpska zajednica se od tada nikada nije oporavila na tom prostoru.

Dodik je ocijenio važnim da se vidi razmjera zločina nad Srbima i napomenuo da mnoge generacije, pa ni on u vrijeme školovanja nije znao da su se desile Garavice i da tako nešto postoji, a kada je dobio informacije uvidio je kako je to bilo stravično i teško.

Dodik je zaključio da će dokumentarni film “Garavice” trajno ostati na raspolaganju srpskom narodu da uvidi u kakvim su tragičnim okolnostima stradale čitave porodice, čitava sela i sva rodbina.

Za 1. novembar najavljena je projekcija filma u Prijedoru, a Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve organizovaće premijeru i u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana