Svjedočenje na suđenju za pokušaj ubistva šefice: U kafi nađen natrijum hipohlorit

Nebojša Tomašević
Svjedočenje na suđenju za pokušaj ubistva šefice: U kafi nađen natrijum hipohlorit

BANjALUKA - Natrijum hipohlorit pronađen je u kafi koju je policiji dobrovoljno predala pomoćnik direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske Slađana Tanasić tokom istrage o njenom trovanju, a za šta je optužena bivša zaposlena u tom Zavodu Nina Ninković (57) iz Banjaluke.

Ovo je utvrđeno vještačenjem sporne tečnosti koje je uradila vještak Iva Trezner i koje je predstavljeno u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Ninkovićevoj koju terete za pokušaj ubistva Tanasićeve. Treznerova je pojasnila da je na vještačenje dobila dvije staklene boce sa tamnom tečnošću, crvenu keramičku šolju s natpisom “nes kafe” i bijeli tanjirić.

- Vještačenjem je u tečnosti pronađeno prisustvo natrijum hipohlorita - rekla je Treznerova.

Pojasnila je da je natrijev hipohlorit može da ima­ štetno dejstvo i zavisno od količine i drugih faktora, kao što je zdravlje, kod nekog može izazvati i smrt.

Istakla je da je ta supstanca jako opasna kada se pomiješa sa drugim kiselinama.

- Ima korozivno nagrizajuće dejstvo, a koristi se u dezinfekcionim sredstvima kao što je varkina. Nagriza kožu i metal - rekla je, između ostalog, Treznerova.

Ona je na pitanje branioca optužene advokata Aleksandra Jokića potvrdila da ova supstanca protekom vremena može da se razgradi ukoliko se ne čuva adekvatno.

On je prigovorio vještačenju jer smatra da su dokazi, odnosno materijal koje je vještačen, pribavljeni nezakonito. Jokić je istakao da, osim što se ne zna kako je pribavljeno ono što je vještačeno, ovdje postoji situacija da je nakon dva vještačenja ostala ista količina tečnosti.

- U vještačenju koje urađeno u Beogradu tako, između ostalog, imamo da je dostavljena bočica s tečnosti od 140 mililitara i vještaci su rekli da je korišteno 80 mililitara. U ovom sad vještačenju opet imamo da je dostavljeno 140 mililitara. Kako je moguće da se urade dva vještačenje, a ostane ista količina - upitao je Jokić. Naglasio je da se ne može ući u trag šta je i koliko vještačeno te da smatra da je nalaz nezakonit.

Tužilac Borislav Čekić je pojasnio da je vještak Treznerova analizirala uzorke tečnosti od 8. i 9. decembra 2022. godine, koje je oštećena Tanasićeva dobrovoljno predala. Istakao je da su ti uzorci iz šolje presuti u staklenu bočicu u skladu sa pravilima struke te deponovani u sud.

Saslušanjem Treznerove tužilaštvo je izvelo sve planirane dokaze, osim zapisnika o ispitivanju osumnjičene koji će biti predat sudu ako ona ne bude svjedočila.

Sudija Blagoja Dragosavljević zatražio je od tužioca da za sljedeće ročište, s obzirom na prigovore odbrane, pripremi dokaze kako bi se utvrdilo ko je i kako izuzeo materijal za vještačenje. Odbrana je najavila saslušanje dva svjedoka koji će govoriti o odnosu optužene prema poslu i kolegama. Advokat Branko Gudalo je istakao da optužena Nina Ninković nije imala razloga da se sveti i da truje Tanasićevu. Podsjetio je da je kafe kuvarica u Zavodu ispričala na sudu da je spornu kafu prosula i oprala šoljice. Suđenje se nastavlja danas kada bi trebalo da budu saslušani svjedoci odbrane.

Optužnica

Banjalučko Okružno tužilaštvo tereti Ninu Ninković da je od 8. do 21. decembra 2022. u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u dva navrata ušla u kancelariju koju koristi Slađana Tanasić te joj je u kafu sipala sredstvo koje može uzrokovati smrt jer sadrži natrijum hipohlorit. To sredstvo se, kako se navodi u optužnici, nalazi u slobodnoj prodaji u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje. Prema optužnici, Tanasićeva 8. i 9. decembra 2022. kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Dalje se dodaje da je Ninkovićeva 21. decembra oštećenoj u kafu sipala “mravocid-žoharocid”. Ninkovićeva je uhapšena na djelu, nakon što je sve snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, postavljena u kancelariju Tanasićeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana