Svim misijama u UN upućen hitan zahtjev za podršku priznavanju genocida nad Srbima u NDH

Srna
Svim misijama u UN upućen hitan zahtjev za podršku priznavanju genocida nad Srbima u NDH

BANjALUKA - Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je svim misijima u UN hitan zahtjev za podršku u priznavanju genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), koju je osnovala i kontrolisala nacistička Njemačka.

Pavlović je u pismu istakao da želi da skrene pažnju na važnu inicijativu koja traži pravdu i istorijsko priznanje za žrtve genocida tokom Drugog svjetskog rata, podsjetivši da je ranije uputio pismo Bundestagu u kojem poziva na zvanično priznanje genocida nad srpskim stanovništvom u NDH i uspostavljanje 22. aprila kao nacionalnog dana sjećanja.

On je naveo da je tokom Drugog svjetskog rata pronacistička NDH sprovodila užasnu politiku usmjerenu na srpsko stanovništvo.

"Ova politika je rezultirala sistematskim istrebljenjem, nasilnom asimilacijom i protjerivanjem miliona Srba, uz Holokaust i genocid nad Romima/Sintima. Genocidne akcije NDH bile su dio šire strategije koju su podržale i omogućile nacistička Njemačka i fašistička Italija", naveo je Pavlović.

Prema Pavlovićevim riječima, uprkos ogromnim dokazima i prolasku gotovo 80 godina, genocid nad Srbima u NDH nije formalno priznat od Njemačke, što je svojevrsno poricanje genocida. Ovaj previd nastavlja da nanosi bol potomcima žrtava i ostavlja značajnu prazninu u našem kolektivnom istorijskom sjećanju.

On je pozvao Bundestag da zvanično prizna genocid nad Srbima u NDH, da utvrdi 22. april kao nacionalni dan sjećanja na ovaj genocid, te da uključi obrazovne programe u nacionalni nastavni plan i program kako bi osigurali da buduće generacije razumiju i pamte ove zločine.

Pavlović je pozvao sve misije u UN za podršku.

"Molimo vašu podršku u ovom ključnom poduhvatu. Podržavajući ovu inicijativu, pomoći ćete da se zvjerstva počinjena tokom jednog od najmračnijih perioda istorije priznaju i pamte. Vaša podrška može značajno uticati na međunarodno mišljenje i podstaći njemačku vladu da preduzme neophodne korake ka pravdi i priznanju", naveo je Pavlović.

On je rekao zemlje članice mogu pomoći tako što će ovu inicijativu podijeliti sa svojom vladom i relevantnim organizacijama, ali i razmisliti o davanju izjave ili preduzimanju diplomatskih akcija kako bi podstakli Njemačku da prizna genocid nad Srbima.

"Vaša podrška ovom cilju ne samo da bi odala počast žrtvama, već bi i ojačala globalnu posvećenost ljudskim pravima, istorijskoj preciznosti i pravdi. Zajedno možemo osigurati da se lekcije iz prošlosti nauče i da se takve tragedije nikada više ne ponove", naglasio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana