Svijet se oprašta od velikog Siniše Mihajlovića

G.S.
Svijet se oprašta od velikog Siniše Mihajlovića

Siniša Mihajlović je preminuo u 53. godini života.

Veliki zaljubljenik u fudbal otišao je prerano sa životne scene poslije trogodišnje borbe sa leukemijom.

Od velikog fudbalera i doskorašnjeg trenera Bolonje oprašta se čitav fudbalski svijet.

Mihajlović je ostavio neizbrisiv trag, bilo kao igrač u Vojvodini, Crvenoj zvezdi, bilo u dresu Rome, Sampdorije, Lacija i Intera.

Oproštaj FSS od Mihajlovića: Šampioni nikad ne umiru

Fudbal je prerano ostao bez njegovog veličanstva, prvaka Evrope i svijeta, jednog od najboljih izvođača slobodnih udaraca u istoriji fudbala, igrača, trenera i selektora, čovjeka koji je svojom karijerom ostavio dubok trag u istoriji srpskog i italijanskog fudbala, navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije povodom smrti Siniše Mihajlovća.

Mihajlović je danas preminuo u bolnici od posljedica leukemije u bolnici u Rimu.

 "Dobio je Siniša mnoge bitke u životu, osvajao silne trofeje, činilo se da će dobiti i onu najvažniju, protiv teške bolesti, ali umrla je i nada. Ugasila se onda kada smo mislili da će svojom snagom, harizmom i optimizmom uspeti da po drugi put pobedi zloćudnu bolest. Nije, fudbalski svet je sada u suzama, ali Siniša ne bi voleo da se vide te suze. Šampioni ne umiru", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.

Siniša Mihajlović je rođen 1969. godine u Vukovaru.

"Leta 1988. dolazi u Vojvodinu, kao jedan od najtalentovanijih igrača sa prostora Jugoslavije. Odmah postaje standardni prvotimac, a Vojvodina sa njim u timu osvaja titulu prvaka države na koju je čekala duge 23 godine. U decembru 1990. godine prelazi u Crvenu zvezdu, u jednom od najvećih transfera u istoriji domaćeg fudbala. Tu su ga sačekali sada već legende kluba, Dejan Savićević, Stevan Stojanović, Vladimir Jugović, Darko Pančev, Refik Šabanadžović, Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić… Zajedno su osvojili Evropu i svet. Navijači Crvene zvezde pamte njegov gol protiv Bajerna iz Minhena u polufinalu Kupa šampiona, kao i gol koji je postigao u penal seriji finala u Bariju, protiv Olimpika iz Marseja. Blistao je i u Tokiju u meču Interkontinentalnog kupa protiv čileanskog Kola Kola", podseća FSS. Mihajlović je u Italiji igrao za Romu, Sampdoriju, Lacio i Inter. "Bio je prvak Italije sa Lacijom i Interom, sa oba kluba osvajao je po dva puta nacionalni kup, Superkup, a sa rimskim klubom osvojio je i Kup pobednika kupova, kao i UEFA Superkup", navodi FSS.

Mihajlović je igrao za mladu reprezentaciju Jugoslavije sa kojom je 1990. osvojio drugo mjesto u Evropi.

"Za najbolji nacionalni tim naše zemlje debitovao je 1991. godine i odigrao 63 utakmice, postigao je deset golova. Bio je učesnik SP u Francuskoj 1998. i EP, dve godine kasnije u Belgiji i Holandiji. Igračku karijeru završio je oproštajnom utakmicom u Novom Sadu 28. maja 2007. godine. Ostaće upamćen kao veliki šampion, igrač zlatne levice, kao jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u svetu. On i Đuzepe Sinjori su jedini igrači u istoriji Serije A koji su postigli tri gola na jednom meču iz slobodnih udaraca. Siniša Mihajlović drži rekord, zajedno sa Andreom Pirlom, po broju postignutih golova u Seriji A iz slobodnih udaraca (28). Mihajlović je postao počasni građanin Bolonje 2019. godine", dodaje se u saopštenju FSS.

Mihajlović se po završetku karijere posvetio trenerskom poslu.

"Kao pomoćni trener osvojio je dve titule sa Interom, a onda je samostalno vodio Kataniju, Fiorentinu, Bolonju (dva puta), Sampdoriju, Milan, Torino…I bio selektor reprezentacije Srbije. Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić, Filip Đuričić, Andrija Živković… sve su to igrači koje je u najbolji nacionalni tim lansirao Siniša Mihajlović. Godine 2019. dobitnik je Zlatne lopte Fudbalskog saveza Srbije", zaključuje se u saopštenju FSS, koji je izrazio najdublje saučešće porodici Siniše Mihajlovića.

Premijerka Italije se oprostila od Mihajlovića: Čelični čovjek velikog srca

Premijerka Italije Đorđa Meloni oprostila se od srpskog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića, koji je preminuo danas od posljedica leukemije.

"Borio si se kao lav na terenu i u životu. Bio si primjer i ohrabrivao si mnoge koji se suočavaju sa bolešću. Opisivali su te kao čeličnog čovjeka, a pokazao si da imaš veliko srce. Bio si i uvijek ćeš biti pobjednik", napisala je italijanska premijerka na društvenim mrežama.

Ibrahimović: Ako bih morao u rat, išao bih sa Sinišom

Miha je ostavio dubok trag u svijetu fudbala, a posebno u Italiji gdje je proveo najveći dio igračke i dio trenerske karijere.

Između ostalog, izgradio je veliko prijateljstvo i sa Zlatanom Ibrahimovićem koji je u mnogo navrata govorio u superlativima o njemu.

– Mislim da je Siniša sjajan čovjek. Srećan sam što ga lično poznajem. Na početku se nešto nismo voljeli, ali čim sam došao u Inter odmah smo se zavoljeli. Često sam govorio: ‘Ako bih morao da idem u rat, Siniša bi bio u prvom, a ja u drugom redu – rekao je Ibrahimović.

Sličnog mišljenja je bio i Srbin kada je u pitanju Ibrahimović.

– Želio sam da ga ‘ubijem’ kada smo igrali protiv Juventusa. Mislio sam sve najgore o njemu. Na sreću ništa loše se nije desilo, a kada je došao u Inter shvatio sam koliko je dobar momak. Ponosan sam što ga ima za prijatelja – govorio je Mihajlović.

Ibrahimović je poručio još kako je Mihajlović jači i od njega tokom borbe protiv leukemije:

– Rekao sam mu: "Reci mi šta ti treba, bilo šta, uradiću – istakao je Ibra u periodu kada se bivši fudbaler Crvene zvezde borio sa strašnom bolešću, koju je na kraju nažalost izgubio.

FK Partizan se oprostio od Mihajlovića: Ostali smo bez velikog čovjeka

Fudbalski klub Partizan oprostio se od legendarnog fudbalera Crvene zvezde i reprezentativca Siniše Mihajlovića, koji je danas preminuo od posljedica leukemije.
    
"Uz veliko poštovanje za legendu jugoslovenskog fudbala i igrača Crvene zvezde, FK Partizan izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima Siniše Mihajlovića i saoseća u trenucima dubokog bola. Fudbalska javnost je ostala bez još jednog velikog čoveka i znalca", saopštili su crno-bijeli.

Fanovi se opraštaju od Mihe: Odmori se Siniša, čekamo te na mjestu uspjeha

Brojni fanovi bivšeg fudbalera u nevjerici su zbog ishoda, a na društvenim mrežama oni su Mihi pružili podršku. 

Jedan od onih koji se prvi oglasio bio je Sinišin kolega Dejan Stanković koji mu je poručio:

"Odmori se Siniša pa te čekamo na mjestu uspjeha".

U ovim nemilim trenucima uz Mihu je svakako i njegova brojna porodica.

Zvezda o odlasku Siniše Mihajlovića: Pamtićemo zauvek našeg Mihu velikog čovjeka

Fudbalski klub Crvena zvezda izrazio je najdublje saučešće povodom smrti bivšeg igrača "crveno-bijelih" Siniše Mihajlovića.
    
"Siniša Mihajlović, među svojim zvezdašima bio je poznat kao Miha. Generacije navijača su ga upamtile kao velikog čoveka, igrača i pre svega gospodina. Zadužio je veliki Miha kompletnu zvezdašku javnost onim što je uradio noseći dres Crvene zvezde, a to je osvojena titula evropskog i svetskog prvaka", navodi se na zvaničnom sajtu Crvene zvezde.
    
U tekstu se podsjeća da će se zauvek pamtiti slobodnjaci Siniše Mihajlovića.
    
"Zvezdin bombarder je poznat i kao čovek koji je svojom levicom bio strah i trepet za sve golmane. Kada je stigao u Crvenu zvezdu ostvario je svoj dečački san, ali i na taj način usrećio sve zvezdaše koji su znali da se radi o igraču koji je rođeni pobednik. Jednostavno bilo je suđeno da Siniša Mihajlović bude deo najvećih uspeha u fudbalskoj klupskoj istoriji. I dalje svim Delijama u glavi odzvanja 'Mihajlović u sredinu….. Gooool', detalj sa čuvene utakmice polufinala Kupa evropskih šampiona, kada je eliminisan minhenski Bajern na krcatoj Marakani", podsjeća Crvena zvezda.
    
Mihajlović je po odlasku iz Crvene zvezde ostavio neizbrisiv trag u istoriji italijskog i evropskog fudbala.
    
"Međutim posle brojnih provedenih u inostranstvu, Miha je uvek sa velikom setom i dozom emocije u glasu govorio o svojoj voljenoj Crvenoj zvezdi. Velemajstorske partije Mihajlovića u dresu Crvene zvezde su nagrađene i najvrednijim trofejima klupskog fudbala. Zvezdin majstor slobodnih udaraca se tokom nastupanja za naš klub okitio sa dve titule prvaka Jugoslavije, peharom prvaka Evrope u Bariju i svetskog klupskog šampiona u Tokiju. Za nacionalni tim odigrao je 63 utakmice i postigao 10 golova", ističe Crvena zvezda.
    
Crvena zvezda podseća da je Mihajlović u redove "crveno-belih" stigao 10. decembra 1990. godine.
    
"Upravo taj transfer smatran je najznačajnijim transferom jugoslovenskog fudbala 1990. godine. U fenomenalnoj karijeri je nastupao za Borovo, Vojvodinu, Crvenu zvezdu, Romu, Samptdoriju, Lacio i Inter. Posle završene igračke karijere bavio se trenerskim poslom sa velikim uspehom i vodio velike klubove poput Bolonje, Katanije, Fjorentine, Samptdorije, Milana, Torina, Sportinga i Bolonje. Bio je i selektor reprezentacije Srbije tokom 2012. i 2013. godine", zaključuje se u saopštenju Crvene zvezde.

Vojvodina se oprostila od Mihajlovića: Legendo, hvala ti za sve

Siniša Mihajlović neće biti upamćen samo po svojim golovima, asistencijama i maestralnim fudbalskim potezima, već i kao gospodin u kopačkama, idol jedne generacije, ratobornog karaktera koji je u svima nama uvek budio ponos i želju da makar na dan budemo kao on, navodi se u saopštenju Fudbalskog kluba Vojvodina povodom smrti legendarnog srpskog igrača i trenera.

"Siniša je to znao da vrati na pravi način. Bio je jedan od ključnih igrača u pohodu ka šampionskoj tituli, iako su svedoci tog doba, kao i ljudi unutar kluba čak i otvoreno govorili da je sredina tabela objektivan rezultat. Miha, Jokan, predovođeni iskusnijim igračima poput Šestića, mislili su drugačije. Vojvodina je osvojila svoju drugu šampionsku titulu i poslednju do današnjeg dana", navodi novosadski klub.

Cvijanović: Siniša Mihajlović ostavio dubok trag u istoriji fudbala

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, povodom smrti Siniše Mihajlovića, uputila je telegram saučešća njegovoj porodici i Fudbalskom savezu Srbije.

"Sa iskrenim žaljenjem primila sam vijest o smrti Siniše Mihajlovića, proslavljenog srpskog fudbalera, trenera i selektora", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je otišao jedan od najvećih sportskih stručnjaka koji je svojom bogatom karijerom ostavio dubok trag u istoriji srpskog i italijanskog fudbala.

"Porodici Mihajlović i Fudbalskom savezu Srbije upućujem izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Terzić: Miha je bio sinonim za borbu, kako onu na terenu, tako i van nje

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić oprostio se od Siniše Mihajlovića riječima da je legendarni fudbaler bio sinonim za borbu, kako onu na terenu, tako i van njega.

"Bio je jedan od najvećih zvezdaša i najponosnijih ljudi koje sam poznavao. Sinonim za borbu, kako onu na terenu, tako i van. Nažalost, prerano nas je napustio, a legenda i sećanje na jednog od najvećih fudbalera sa ovih prostora će večno živeti. Želeo bih da izrazim saučešće njegovoj porodici, a o idolu jedne generacije će se večno pričati", rekao je Terzić.

Stevandić: Siniša Mihajlović ostaće upamćen po talentu, predanosti i harizmi

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je saučešće porodici Siniše Mihajlovića, poručivši da će čuveni srpski fudbaler ostati upamćen po talentu, predanosti i harizmi.

"Ne treba zaboraviti da je bio predan suprug i otac. Možemo samo saosjećati sa njihovim bolom i ovom prilikom izjavljujem im svoje najdublje saučešće", naveo je Stevandić na svojoj Fejsbuk stranici.

On je istakao da je ime Siniše Mihajlovića bilo neizostavno kad god se pričalo o fudbalu.

Legendarni srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović (53) preminuo je danas nakon teške bolesti.

Barezi o Mihi: Zbogom, ratniče! Borio si se i držao glavu gore do samog kraja

Legendarni italijanski fudbaler Franko Barezi oprostio se od Siniše Mihajlovića riječima da se legendarni srpski igrač i fudbaler borio do samog kraja.
    
Siniša Mihajlović preminuo je danas u 54. godini u bolnici u Rimu poslije teške borbe sa leukemijom.
    
"Zbogom, ratniče. Borio si se i držao glavu gore do samog kraja kao pravi muškarac", poručio je Barezi na društvenim mrežama.
    
Na društvenim mrežama oglasili su se Fiorentina, Milan, Sampdorija i brojni drugi klubovi.
    
"Zbogom, Siniša", navela je Sampdorija. 
    
Fiorentina je objavila da tuguje zbog smrti Siniše Mihajlovića.
    
"Nebo je dobilo još jednu legendu. Mnogo ćeš nedostajati, Siniša", objavio je Milan.

Saučešće Dačića: Odlazak Siniše Mihajlovića je neizmjeran gubitak

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je danas najdublje saučešće povodom smrti proslavljenog fudbalera Srbije i trenera Siniše Mihajlovića. 
    
"Nadao sam se, kao i svi mi u Srbiji i svetu da će veliki Siniša Mihajlović pobediti i u ovoj najvažnijoj bici", navodi se u saučešću Dačića, a saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 
    
Dačić je rekao da je odlazak Mihajlovića neizmjeran gubitak za njegovu porodicu i milione njegovih poštovalaca koji pamte njegovu igračku genijalnost.  
    
"Miha je donosio najveću radost gde god je igrao i radio kao trener, a najveću u Srbiji koju je voleo iznad svega. Pamtićemo njegovu fudbalsku umetnost i njegov vedar duh, a najviše njegov odnos prema zemlji iz koje je potekao i uvek joj se vraćao. Napustio nas je veliki šampion, borac i patriota, dužni smo da ga pamtimo kao jednog od najvećih fudbalera koje je Srbija ikad imala", poručio je Dačić.

Saučešće Vučića: Izuzetno me je pogodila vest o smrti Siniše Mihajlovića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici i poštovaocima legendarnog srpskog fudbalera Siniše Mihajlovića, u kojem je naveo da ga je izuzetno pogodila vijest o njegovoj smrti i ocijenio da će Mihajlovićev stil igre ostati trajna inspiracija i uzor generacijama mladih fudbalera.
    
"Izuzetno me je pogodila vest o smrti Siniše Mihajlovića, legende našeg i evropskog fudbala i patriote koji je svom snagom voleo Srbiju", naveo je Vučić u telegramu saučešća. 
    
Vučić je naglasio da će način na koji je Mihajlović shvatao i igrao fudbal, "u koji je utkao ceo život kao igrač i trener", ostati upamćen po njegovom jedinstvenom talentu i temperamentu. 
    
"Mihin pečat u sportu obojen je strašću koju je ostavljao na terenu, kao i iskrenom emocijom koju nikada nije skrivao ni kada je pobeđivao, ni kada je gubio. Igra i borbenost kojima je vinuo 'Zvezdu' do svetskog vrha, čime je obeležio deo najsvetlije istorije ovog tima i srpskog fudbala, odavno su ušli u anale fudbalskog sporta", naglasio je Vučić.
    
Kako je dodao, "malo je reči kojima bi mogle da se opišu njegove majstorske bravure na terenu, a pamtimo ih svi, kao i vanserijske golove kojima je izazivao oduševljenje i koje je uvek posvećivao svom timu, porodici i državi, ponosno i iskreno, kao što je i igrao", navodii se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Predsjednik Bolonje tuguje za Mihajlovićem: Izgubili smo izvanrednog čoveka

Predsjednik Bolonje Džoi Saputo objavio je da je duboko potresen smrću legendarnog srpskog igrača i trenera Siniše Mihajlovića, koji je danas preminuo u bolnici u Rimu.         

"Vijest o Sinišinoj smrti duboko me potresla. Znao sam da se njegovo stanje pogoršalo poslednjih dana. Izgubili smo jednog izvanrednog čoveka. Gubimo i velikog šampiona koji je, prvo kao igrač, a potom i kao trener, toliko dao fudbalu. Kao predsednik Bolonje, želim da mu još jednom izrazim svoju zahvalnost za ono što je uradio za naš klub u ove tri i po godine, uprkos tome što ga je bolest primorala na duge hospitalizacije i izuzetno bolne tretmane", naveo je Saputo, preneo je zvanični sajt Bolonje.         

Italijanski klub je početkom septembra otpustio Mihajlovića poslije serije loših rezultata u Seriji A.         

"Odluka da ga smjenim sa mjesta trenera, kada je u ovim teškim uslovima postalo nemoguće da nastavi da radi složen posao, bila je, kao što sam već rekao, najbolnija od kada sam postao predsjednik Bolonje. Moje misli su posvećene njegovoj porodici. Oni će moći uvijek da budu ponosni na svog sina, muža i oca", rekao je Saputo.        

On je ranije danas objavio da cijeli grad tuguje za Mihajlovićem.

Stojković: Siniša, ostavio si neizbrisiv trag u svetu fudbala

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković oprostio se od Siniše Mihajlovića rečima da je legendarni igrač i trener ostavio neizbrisiv trag u svijetu fudbala.
    
Proslavljeni srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović preminuo je danas u 54. godini poslije duge i teške bolesti u bolnici u Rimu. Mihajlović se poslednjih nekoliko godina lečio od leukemije. 
    
U jednom trenutku njegovo stanje se poboljšalo, a Mihajlović se vratio trenerskom poslu u Bolonji. Međutim, bolest se ponovo vratila, a legendarni srpski fudbaler i trener nije uspio da dobije najvažniju bitku. 
    
"Počivaj u miru, Siniša. Ostavio si neizbrisiv trag u svetu fudbala. Pamtiću te kao veliku ljudsku gromadu i kao neko ko je bio primer kako se treba boriti i da nikada ne treba odustajati", napisao je Dragan Stojković na svom Instagramu i najavio da će ići na sahranu Mihajloviću.

Donaruma: Siniša, bio si ratnik i znam koliko si se borio

Legendarni argentinski fudbaler Gabrijel Batistuta oprostio se od legendarnog srpskog igrača i trenera Siniše Mihajlovića, koji je preminuo danas u Rimu.
    
"Toliko bitaka na terenu. Pozdrav Siniša...", napisao je Batistuta na društvenim mrežama.
    
Golman Pari Sen Žermena Đanluiđi Donaruma zahvalio je Mihajloviću na podršci tokom zajedničke saradnje u Milanu.
    
"Oduvijek si bio ratnik i znam koliko si se borio. Hvala ti jer si uvek vjerovao u mene i hvala ti na svemu što si mi rekao onog dana kada smo se upoznali", napisao je golman PSŽ-a.

Patrijarh Porfirije: Siniša Mihajlović je iznad svega bio veliki čovjek

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uputio je saučešće porodici legendarnog srpskog fudbalera Siniše Mihajlovića, koji je danas preminuo, navodeći da je Siniša iznad svega bio veliki čovjek.

"Sa nevericom i velikim bolom u srcu primio sam tužnu vest da se danas u Gospodu upokojio naš proslavljeni fudbalski virtuoz, čarobni, temperamentni trener mnogih znamenitih klubova i selektor reprezentacije Srbije, ali pre i iznad svega, veliki čovek Siniša Mihajlović", naveo je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je istakao da se, sa vjerom u Boga i zajedno sa milionima ljudi na Balkanu i Apeninima kojima je Siniša donosio radost, moli Gospodu da dušu njegovu nastani tamo gdje nema ni tuge, ni bolesti, ni žalosti, nego gdje je život vječni.

"Večan ti spomen brate naš Siniša! Bog dušu neka ti prosti i podari rajsko naselje", neveo je patrijarh Porfirije, koji je na svom "Instagram" profilu postavio crno-bijelu fotografiju proslavljenog fudbalera i trenera koji je preminuo danas u 53. godini, nakon duge i teške borbe sa leukemijom.

Manćini: Siniša, borio si se kao lav do poslednjeg trenutka,kao nekada na terenu

Selektor reprezentacije Italije Roberto Manćini oprostio se od prijatelja Siniše Mihajlovića, riječima da se legendarni srpski fudbaler i trener borio kao lav do poslednjeg trenutka, prenose italijanski mediji.
    
“Ovo je dan koji nikada nisam želio da doživim. Zbogom Siniša, prijatelju. Borio si se kao lav, uvek ćeš ostati uz mene. Ovo je dan koji nikada nisam želeo da doživim, jer sam izgubio prijatelja sa kojim sam dijelio skoro 30 godina svog života, na terenu i van njega”, rekao je Manćini.
    
Selektor Italije je istakao da je do poslednjeg trenutka vjerovao da Mihajlović može da pobijedi bolest.
    
“Nije fer da je tako strašna bolest odnjela čoveka od 54 godine, koji se borio kao lav do poslednjeg trenutka, kao što je nekada radio na terenu. I upravo tako će Siniša uvek ostati uz mene, čak i ako ga nema, kao što je bio u Đenovi, Rimu i Milanu, kasnije čak i kada je išao različitim putevima”, naveo je Manćini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana