Jovanović: Svi pritisci na Srbiju i Srpsku usmjereni na slamanje njihove nezavisnosti

Srna
Jovanović: Svi pritisci na Srbiju i Srpsku usmjereni na slamanje njihove nezavisnosti

BEOGRAD - Svi pritisci prema Srbiji i Republici Srpskoj usmjereni su ka slamanju njihove nezavisnosti i ono što Zapad sada čini u vezi sa Srebrenicom samo je jedan od takozvanih asimetričnih napada radi slamanja otpora i uvlačenju Srbije i BiH u NATO, izjavio je nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

Jovanović je na tribini “Rezolucija o Srebrenici – da li nam u BiH prijeti povratak u 1991. godinu”, koja se održava u Beogradu, rekao da je ekspanzija ka Rusiji, Sibiru i Centralnoj Aziji najvažniji geostrateški cilj Zapada pri čemu je potpuna NATO kontrola Balkana zbog njegovog geografskog položaja jedna od veoma značajnih pretpostavki za to.

On je ukazao da anglosaksonski faktori vode dugoročnu politiku slabljenja, drobljenja i neutralisanja srpskog naroda kao političkog faktora na Balkanu, te da Zapadu pogotovu smeta proces jačanja specijalnih paralelnih odnosa Srbije i Republike Srpske, njihovo infrastrukturno povezivanje, koordinacija u privredi, kulturi, obrazovanju i u međunarodnim odnosima.

“Vodećim zemljama Zapada posebno smeta što rukovodstvo Republike Srpske rukovodeći se univerzalnim principima međunarodnog prava i svojim vitalnim interesima ne želi da se saglasi sa uvođenjem jednostranih sankcija Rusiji i što sledi politiku vojne neutralnosti Srbije, sprečavajući na taj način da BiH uđe u NATO”, rekao je Jovanović.

On je naglasio da vraćanje pitanja rezolucije o Srebrenici u modifikovanoj formi u Generalnu skupštinu UN ima dvostruki karakter - uzvraćanja Rusiji i žigosanja srpskog naroda, ističući da su svi napadi zapadnih sila na srpski narod uvijek imali antiruski, i antislovenski karakter, što je danas vidljivije nego ranije.

“Angloamerički i anglosanksonski faktori su ne jednom potpaljivali sukobe i postavljali dimne zavese na Balkanu i mahali svojim zaslugama za žstvaranje islamske države u srcu Evropež kada god im je bilo potrebno da odvrate pažnju islamskog sveta i svetske javnosti uopšte od zločina koje čine ili koje podržavaju na Bliskom istoku, od dugoročne strategije manipulisanja i grube eksploatacije arapskih i drugih naroda islamske vere. To i danas čine, vadeći iz rukava kartu navodnog genocida u Srebrenici”, zaključio je Jovanović.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Aleksandar Gajić ukazao je da događaji koji su uslijedili nakon pada Srebrenice jula 1995. godine obiluju kontroverzama.

Napominjući da nacrt rezolucije ide za tim da se učine nedodirljivim i nepromjenjivim upravo najspornije kvalifikacije - kvalifikacija ubistava izvršenih nakon pada Srebrenice kao genocida, kao i broj žrtava, Gajić je ocijenio da se ovom rezolucijom želi potvrditi nešto što stoji u praksi Haškog tribunala, pri čemu je upravo taj tribunal doprinio politici nekažnjivosti zločina prema Srbima.

On je upozorio da pitanje Srebrenice nije do kraja istraženo i da istina nije do kraja utvrđena, te da je nesporno da postoji zločin, ali da je mnogo toga utvrđeno na osnovu posrednih dokaza, a često i nagađanja, kao i da “bode oči da je

11. jul” izabran kao dan sjećanja iako je strijeljanje bilo nekoliko dana kasnije.

Gajić je naveo i da “bode oči” davanje posebne uloge Sudu BiH u rezoluciji, ocjenjujući da je cilj toga da se osnaži njegova nadležnost.

On je rekao da ovakvom nacrtu rezolucije nije mjesto pred UN ne samo zbog njenih spornih odredbi, nego i zato što je pitanje BiH još pred Savjetom bezbjednosti, za koju je više puta konstatovano, pa i rezolucijom iz 2023. godine, da predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, dodajući da je stavljanje rezolucije o Srebrenici pred Generalnu skupštinu UN kršenje Povelje UN.

Profesor Međunarodnog javnog prava Boris Krivokapić ocijenio je da inicijativa za rezoluciju o Srebrenici u UN može biti prilika za Srbiju da “ozbiljnije širi istinu u svijetu” i predložio mjere koje bi mogle da pomognu da se odgodi glasanje o Srebrenici za vrijeme kada bi Srbija mogla biti u povoljnijem položaju.

Krivokapić je istakao da bi Srbija trebalo da podsjeti svijet da je Haški tribunal osnovan nezakonito, da je kao takva nezakonita institucija počeo da stvara novo međunarodno pravo, promijenio koncepte o genocidu i čak došao do zaključka da se genocid može izvršiti ubistvom samo jedne osobe.

On je ukazao da Haški tribunal nije utvrdio ko je imao genocidnu namjeru, kao ni koliko je žrtava bilo u Srebrenici, te da nikoga nije osudio kao neposrednog počinioca genocida, a da je osudio samo jednog učesnika strijeljanja i to za zločin protiv čovječnosti, pri čemu se ni ne zna ko im je naredio da strijeljaju zarobljenike.

“Zašto ne bi pozvali neke od uglednik režisera Olivera Stouna ili Majkla Mura koji misle svojom glavom i nagrađivani su autori ili novinare kao što su Simor Herš /pisao o američkom ratnom zločinu nad civilima u Vijetnamu i miniranju gasovoda žSjeverni tokž/ ili Takera Karlsona. Kad oni napišu nešto to će ođeknuti mnogo više”, zaključio je Krivokapić.

Bivši ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocijenio je da Srbija ne može i ne smije biti strateški partner sa onima koji joj otimaju dio teritorije i proglašavaju Srbe stradalnike, genocidnim narodom, niti sa njima da gradi budućnost.

“Krajnje je vreme da se okrenemo sopstvenim interesima, proverenim, a ne lažnim ili usputnim saveznicima, dokazanim, a ne neiskrenim partnerima. Treba hitno da se okrenemo saradnji i partnerstvu sa njima, a ne sa onima koji nam stotinama godina oduzimaju teritorije, kradu jezik, blate pismo, falsifikuju istoriju, kulturu, otimaju ekonomske resurse i budućnost”, zaključio je Drobac.

Organizatori tribine na kojoj govore eminentne diplomate, istoričari advokati i publicisti su Beogradski forum za svet ravnopravnih i informativno-politički portali “Sve o Srpskoj” i “Fakti”, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana